Dnevne novosti

EU se obvezala na veće napore u sprečavanju ebole

21.10.2014 07:04 LUXEMBOURG, 20. listopada 2014.(Hina/AFP), Europska unija se obvezala u ponedjeljak da će pojačati napore u sprečavanju širenja epidemije ebole u zahvaćenim afričkim zemljama, kao i da će osigurati najmanje 500 milijuna eura pomoći te je zajamčila evakuaciju zaraženim humanitarcima.
"Potreban je zajednički veći napor za sprječavanje epidemije te potrebnu i odgovarajuću skrb zahvaćenim zemljama", rekli su europski ministri vanjskih poslova nakon sastanka u Luxembourgu. EU se obvezala dati najmanje pola milijarde eura za pomoć Liberiji, Sijera Leoneu i Gvineji, dok su dosadašnja obećanja bila procijenjena na oko 480 milijuna eura, od kojih bi 180 milijuna trebala dati Europska komisija.

Britanski premijer David Cameron je pozvao svoje europske partnere da osiguraju milijardu eura. Bolest koja je već odnijela 4.500 života prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) "i dalje napreduje" u te tri zemlje, upozoravaju ministri. Među mrtvima je više od 420 članova medicinskog osoblja, liječnika i mjesnih medicinskih sestara, prema izvješću europske povjerenice za humanitarnu pomoć Kristaline Georgijeve. To pokazuje koliko je medicinsko osoblje izloženo, što naglašava važnost evakuacije.

Nevladine organizacije, koje su na prvoj liniji liječenja visoko zaraznih pacijenata, već dugo traže pokretanje sustava evakuacije u slučaju oboljenja dragovoljaca. Te evakuacije bi mogla financirati Europska komisija i koordinirati Centar za koordinaciju hitnih slučajeva, smješten u Bruxellesu. Komisija već ima ugovor s jednom američkom tvrtkom specijaliziranom za organiziranje evakuacija hitnih medicinskih slučajeva, ali samo za tri evakuacije tjedno, prema jednom europskom izvoru.