Dnevne novosti

DIP protiv prijedloga da, uz pravnu struku, u sastavu DIP-a budu i druge

22.10.2014 07:22 ZAGREB, 21. listopada 2014.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) protiv je prijedloga da se u njegov sastav, uz pravnu, uvedu i druge struke, no smatra da, ukoliko će se inzistirati na multidisciplinarnosti - političkim strankama, odnosno njihovim klubovima zastupnika treba ostaviti mogućnost da predlože dva potpredsjednika i dva člana DIP-a koji nisu pravne struke.

U tom smislu bi onda tekst članka 5. glasio: "Dva potpredsjednika i dva člana mogu imati završen diplomski sveučilišni studij prava, a druga dva potpredsjednika i dva člana mogu imati završen diplomski sveučilišni studij i neke druge struke", stoji u DIP-ovu mišljenju na predložene izmjene Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu, koje su upućene u saborsku proceduru. Spomenute izmjene predložilo je troje saborskih zastupnika - Jadranka Kosor, Gvozden Flego i Josip Kregar.

Svoje mišljenje DIP je uputio predsjednicima Republike, Hrvatskog sabora i Vlade, predsjedniku saborskog Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav te klubovima saborskih zastupnika. DIP navodi kako je predloženi zakon kompatibilan sa stajalištima GONG-a, nevladine udruge koja je "gotovo od trenutka" imenovanja profesionalnih potpredsjednika i članova Povjerenstva, 2007. problematizirala pravnu struku koja je kao jedan od uvjeta propisana zakonom za sve profesionalne potpredsjednike i članove Povjerenstva.

Takvo stajalište, odnosno neprestano neargumentirano inzistiranje na DIP-u kao multidisciplinarnom tijelu, predstavlja ili potpuno nepoznavanje i nerazumijevanje funkcije i nadležnosti DIP-a (...) ili ukazuje da tako koncipiran DIP, odnosno propisana stručna sprema, "ne odgovara nekim partikularnim interesima" budući da otpadaju svi drugi opravdani razlozi zbog kojih bi se neko državno tijelo trebalo transformirati, naglašavaju iz DIP-a. Povjerenstvo se pritom poziva na pohvale koje je tijekom cijelog tog razdoblja dobivalo i od međunarodnih organizacija i od objektivne stručne javnosti.

DIP ističe da "jedino nevladina udruga GONG već godinama uporno pokušava promovirati ideju multidisciplinarnosti i želi na razne načine osporiti rad DIP-a kao stručnog i učinkovitog tijela". Također ocjenjuje kako iza niza tih tvrdnji ne stoje nikakve stručne analize ili provedena istraživanja, koja bi potvrdila razloge koje GONG navodi kao osnovu za uvođenje i drugih relevantnih struka, osim pravne, kao jedan od uvjeta koji trebaju ispunjavati kandidati za profesionalne potpredsjednike i članove DIP-a.

DIP navodi da se za gotovo osmogodišnjeg rada profiliralo u državno tijelo koje je unaprijedilo izborni postupak te izgradilo povjerenje građana i izbornih sudionika. "No, možda upravo istaknute kvalitete u radu predstavljaju povod da se Povjerenstvu takav način rada onemogući, te da ono postane aktivistička udruga sastavljena od predstavnika raznih struka koje će tijekom izbornog postupka ili provođenja nadzora nad financiranjem političkih stranaka, nezavisnih zastupnika i predstavnika u predstavničkim tijelima lokalne uprave i samouprave, raspravljati o politološkom, kulturološkom, sociološkom ili političkom pristupu pri donošenju odluka koje bi se, ipak, u završnici trebale temeljiti isključivo na izravnoj primjeni pravnih propisa", upozorava DIP.

Povjerenstvo ne spori da se njegove odluke i sada temelje na određenim vrijednosnim sudovima, no poručuje da svaki od njih mora imati pravnu normu kao podlogu za donošenje bilo koje odluke. U suprotnom, kada bi se uvažavali neki drugi kriteriji, odluke bi se od slučaja do slučaja mogle bitno razlikovati, budući da sve druge prosudbe, osim onih temeljenih isključivo na pravnoj normi, u sebi sadrže i subjektivni faktor, a do toga bi zasigurno došlo u situaciji kada bi pola članova Povjerenstva za rješavanje određenog problema u obzir uzimali neke druge činjenice, a ne samo pravne, naglašava DIP. "Multidisciplinarni sastav Povjerenstva predstavljao bi stoga korak unazad i ustrojavanje državnog tijela upitne objektivnosti temeljene na populističkim raspravama", poručuje, uz ostalo, Državno izborno povjerenstvo.

Predlagatelji izmjena u Zakonu o DIP-u navode da te izmjene idu u pravcu povratka na prvotnu ideju iz Zakona o Državnom izbornom povjerenstvu bez sudaca Vrhovnog suda, uvećanu za još tri člana umjesto sudaca, kako bi se postigao neparan broj (ukupno devet članova kao i sada). DIP bi uz predsjednika koji bi se birao javnim pozivom, imao četiri potpredsjednika i četiri člana. U stalni sastav DIP-a, drže predlagatelji, potrebno je imenovati i nekoliko osoba drugih relevantnih struka (politologija, sociologija, ekonomija, novinarstvo), što je, kako navode, u skladu s preporukama Venecijanske komisije Vijeća Europe, budući da izbori nisu isključivo pravno pitanje, već se dotiču i mnogih drugih struka koje mogu pružiti dobru podlogu za razumijevanje izbornog procesa.