Dnevne novosti

DIP na izborima 2009/2010. nije imao ovlast financijskog nadzora

23.10.2014 07:22 ZAGREB, 22. listopada 2014.(Hina), Državno izborno povjerenstvo (DIP) u provedbi izbora za predsjednika Republike 2009./2010. nije bilo nadležno za nadzor financiranja promidžbe, nego je samo imalo obvezu objave dostavljenih izvješća, objašnjava DIP u priopćenju i navodi kako je nadležnost nadzora DIP dobio tek novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe, koji će prvi put biti primijenjen na predstojećim izborima.

Po tada važećem Zakonu o financiranju izborne promidžbe za izbor predsjednika Republike Hrvatske, kandidati za predsjednika Republike 2009/2010. bili su dužni dati prijevremeno izvješće o visini i izvorima sredstava prikupljenim za troškove izborne promidžbe najkasnije sedam dana prije izbora a 15 dana nakon izbora i financijsko izvješće, navodi DIP u priopćenju objavljenom u povodu brojnih medijskih napisa i upita u vezi s financiranjem izborne promidžbe zadnjih i predstojećih predsjedničkih izbora.

Tadašnji zakon imao je samo sedam članaka, nije predviđao otvaranje posebnog računa za financiranje izborne promidžbe, niti je bila propisana mogućnost prekršajne odgovornosti. DIP je problem nedostatka zakonskih odredbi o nadzoru financiranja izborne promidžbe nastojao riješiti obrascima za prijavu donacija u novcu, uslugama i robi, koje su kandidati mogli dostaviti.

Novim Zakonom o financiranju političkih aktivnosti i izborne promidžbe DIP je dobio u nadležnost provedbu nadzora promidžbe na svim izborima u RH pa tako i na izborima za predsjednika Republike. Taj će zakon prvi put biti primijenjen na predstojećim izborima za predsjednika RH. Njime su propisani izvori sredstava za financiranje kampanje, donacije, poseban račun, financiranje vlastitim sredstvima, sredstva iz kojih je zabranjeno financiranje kampanje, ukupna visina troškova izborne promidžbe, obveza dostave i objave financijskih izvješća te sankcije za kršenja toga zakona.

DIP je radi pripreme predstojećih izbora za predsjednika RH i primjenu novog zakona izradio Vodič za financiranje izborne promidžbe. Vodič je dostupan na internetskoj adresi DIP-a www.izbori.hr, a u tiskanom će ga obliku kandidati dobiti najkasnije prilikom predaje kandidature, kaže se u priopćenju.