Dnevne novosti

HUBOL protiv sindikata: treba li liječnicima dva puta plaćati magisterij i doktorat

23.10.2014 07:20 ZAGREB, 22. listopada 2014.(Hina), Hrvatska udruga bolničkih liječnika (HUBOL) optužila je sindikate koji pregovaraju o izmjenama Kolektivnog ugovora za djelatnost zdravstva i zdravstvenog osiguranja da pokušavaju zadržati svoje beneficije na račun ukidanja liječničkih dodataka za magisterije i doktorate, no iz sindikata djelatnosti upozoravaju na mogućnost ušteda prekidanjem dosadašnje prakse dvostrukog plaćanja za znanstvena zvanja liječnika.

HUBOL je u priopćenju prozvao Samostalni sindikat zdravstva i socijalne skrbi i Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara da u pregovorima s Ministarstvom zdravlja ne zastupaju interese liječnika jer nastoje zadržati dodatak na staž i ugraditi neoporezivi dodatak za topli obrok u zamjenu za ukidanje odredbe o koeficijentu na subspecijalizacije, liječnički dodatak i dodatak za magisterije i doktorate.

Predsjednica Samostalnog sindikata Spomenka Avberšek odgovara da se magisterij i doktorat liječnika sada plaćaju dvostruko - na temelju Vladine uredbe o koeficijentima u zdravstvu i još jedanput kroz temeljni KU za javne službe. U tome vidi mogućnost uštede i preusmjeravanja tih sredstava za topli obrok, koji bi se, po njezinu prijedlogu, kao neoporezivi iznos uveo za sve zaposlene. Dvostruko plaćanje magisterija i doktorata hrvatske građane stoji 50 milijuna kuna godišnje, rekla je Avberšek Hini te pozvala udruge liječnika da se odrede žele li da im se dodaci isplaćuju po KU ili na temelju uredbe vlade.

Sadašnja je situacija neodrživa, poručuje. Po vladinoj uredbi iz siječnja, liječnik s magisterijem i doktoratom ima veći koeficijent. No, i po KU za javne službe (čl. 54) magisterij se plaća dodatnih 8 posto, a doktorat 15 posto. Avberšek je potvrdila da je njezin sindikat također protiv sadašnjeg automatskog plaćanja subspecijalizacija, neovisno o potrebama ustanova.

Naime, od siječnja ove godine 15-postotni dodatak na plaću dobiva svih 3060 liječnika sa subspecijalizacijom u Hrvatskoj, što na godišnjoj razini stoji dodatnih 200 milijuna kuna. "Nikome se ne brani dodatno školovanje, subspecijalizacije, magisteriji i doktorati. No, ako to ustanovi ne treba, to se ne treba ni plaćati. Kako je danas to uređeno, toga nije bilo ni u socijalizmu. I tada su bolnice navodile koliko im treba doktorata ili magisterija - i samo to se plaćalo", kaže predsjednica sindikata.

Avberšek tvrdi i da se u pregovorima nije spominjalo ukidanje liječničkog dodatka, koji se kreće od 16 do 25 posto, za što je također optužuju iz HUBOL-a. Odbacuje i tvrdnje HUBOL-a da na račun liječnika želi zadržati beneficije svojih članova podsjećajući da je dodatak od 4, 8 i 10 posto pravo svakoga od 73.000 zaposlenih u sustavu zdravstva s više od 20 godina staža. Nesuglasice i međusobne optužbe između sindikata i HUBOL-a u Ministarstvu nisu htjeli komentirati. Svoja stajališta, kažu, ne žele otkrivati mimo pregovora koje je Ministarstvo pokrenulo radi ukidanja 4, 8 i 10 posto dodatka na godine staža.