Dnevne novosti

HNS predstavio akciju "Građanski odgoj za odrasle"

28.10.2014 07:12 ZAGREB, 27. listopada 2014.(Hina), Hrvatska narodna stranka (HNS) predstavila je nacionalnu akciju "Građanski odgoj za odrasle" kojoj je cilj podići razinu političke kulture u Hrvatskoj, a građane potaknuti da postanu aktivni i odgovorni.

Akcija je počela na Trgu bana Jelačića kratkim predavanjem koordinatora tima HNS-a i saborskog zastupnika Goran Beusa Richembergha, a građanima će se tijekom akcije nastojati pojasniti osnovni pojmovi, primjerice, što je to Ustav, parlament i sl. "Važno je da se u društvu stalno podiže razina političke kulture, da razumijevamo pojmove kojima baratamo i kojima nam se političari obraćaju, da razumijevamo kategorije oko kojih nam je odlučivati, te da postanemo aktivni i odgovorni građani.

Ovo je vrijeme populizma i demagogije u kojem se ljudima koji nemaju dovoljno informacija ili ne barataju određenim znanjima može prodati rog za svijeću, može ih se tretirati kao masu kojom je lako manipulirati", ustvrdio je Beus Richembergh. HNS je pokrenuo takav oblik javne komunikacije i edukacije zato da se situacija promijeni, kaže Beus Richembergh, "kad se već u školama ne može tako brzo imati građanski odgoj".

Odraslima, kaže, također treba građanski odgoj kako bi se prepoznavali, razumijevali i poštivali. "Najgore je dovesti društvo u situaciju u kojoj najglasnije govore radikali koji šalju opasne poruke, a građani ostaju tek promatrači kojima se politika gadi, te ih se potjera s birališta kako bi oni koji imaju posebne interese odlučivali umjesto njih. To ne smijemo dopustiti", kazao je.

O važnosti građanskog odgoja i edukacije odraslih o njihovim pravima i obvezama govorila je i predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš. "Svi se sjećamo situacija - treba li ići na izbore ili ne. Ne ići na izbore znači dati mogućnost drugome da bira umjesto za vas", upozorila je. Rekla je da postoje prava koje smo dobili rođenjem, ali i niz drugih prava koja nam također nitko ne može oduzeti - pravo na glasanje i pravo na odlučivanje.

Živimo u državi u kojoj je bivši premijer već nepravomoćno osuđen, gdje se gradonačelnik glavnog grada nalazi u istrazi, gdje je jedna županica provela nekoliko mjeseci u istražnom zatvoru. Sve to baca ljagu na naš posao, rekla je dodavši kako bavljenje politikom nije negativno ni krivo. "To treba rasvijetliti, kao i sva prava i obveze koje imamo", rekla je Mrak- Taritaš. Akcija je počela danas na tri punkta u Zagrebu, uz sudjelovanje ministrice kulture Andree Zlatar Violić, a uskoro kreće u svim drugim županijama.