Dnevne novosti

UNICEF finacira projekt prilagodbe pravosuđa djeci

29.10.2014 07:18 ZAGREB, 28. listopada 2014.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić i reginalna direktorica UNICEF-a Marie-Pierre Poirier predstavili su u Zagrebu program prilagodbe pravosuđa djeci, koji uključuje opremanje sudova audiovizualnom opremom za snimanje njihova iskaza, čime se namjerava ukloniti praksa višekratnog uzimanja iskaza i nepotrebne traumatizacije djece.

Program koji je UNICEF podržao s 1,3 milijuna kuna, nakon edukacije stručnjaka u pravosuđu, počinje s instalacijom audiovizualne i informatičke opreme u općinskim sudovima u Zagrebu i Splitu. Ministarstvo i UNICEF će u sklopu tog programa opremiti još osam općinskih i županijskih sudova, čime će biti pokriveno 70 posto svih kaznenih postupaka u koje su uključena djeca Ministar Miljenić izjavio je na predstavljanju programa na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu da se opremom koja se danas pušta u funkciju želi osigurati odvojeno ispitivanje djece kako bi se spiječila njihova dvostruka viktimizacija.

Za provedbu tog programa, kazao je je Miljenić, osigurana je edukacija sto pravosudnih dužnosnika. Poirier je na otvaranju prve sudnice namijenjene djeci kazala da Konvencija o pravima djece propisuje jasna pravila kako se države trebaju ponašati prema djeci. "Djeca u pravosudnom sustavu zaslužuju posebnu pažnju i tretirati djecu na isti način kao i odrasle nije ispravno", kazala je Poirier. Saslušavanje djece u sigurnom okruženju, kaže, može biti važan korak u njihovom oporavku. Predsjednik Općinskog kaznenog suda Vinko Mioč rekao je da je susret svjedoka i okrivljenika traumatičan i za odrasle.

Program prilagodbe hrvatskog pravosuđa djeci uključuje opremanje deset sudova audiovizualnom opremom za snimanje djece u prostorijama u kojima će djecu ispitivati obučeni stručnjaci u odgovarajućem okruženju i pod nadzorom suca istrage. To ulaganje omogućuje praćenje intervjua putem televizijskog ekrana u odvojenoj prostoriji s optuženikom, braniteljem, predstavnicima istrage i pravnim zastupnikom djeteta.

Video snimka jednog intervjua može se koristiti tijekom sudskom postupka u slučaju podizanja optužnice pa dijete ne treba ponovno svjedočiti na glavnoj raspravi. U posljednjih nekoliko godina gotovo 1500 djece koja su sudjelovala u sudskim postupcima kao žrtve ili svjedoci po nekoliko su puta ispitivana o traumatičnim situacijama koje su doživjela.