Dnevne novosti

EK: Francuska i Italija zasad izbjegle negativno mišljenje o proračunskom deficitu

30.10.2014 07:08 BRUXELLES, 29. listopada 2014.(Hina), Europska je komisija priopćila da proračunski nacrti nijedne države članice eurozone ne krše ozbiljno pravila o fiskalnoj disciplini, što znači da su Francuska i Italija zasad izbjegle negativno mišljenje.

"Uzimajući u obzir sve dodatne informacije i poboljšanja o kojima smo obaviješteni posljednjih dana, u ovom trenutku ne mogu identificirati nijedan slučaj ozbiljnog kršenja pravila, zbog čega bismo morali dati negativno mišljenje u ovoj fazi procesa", priopćio je u utorak navečer povjerenik za monetarne i ekonomske poslove Jyrki Katainen. Zemlje članice eurozone morale su, prema novim pravilima o pojačanoj fiskalnoj disciplini, dostavit nacrte svojih proračuna Europskoj komisiji do 15. listopada.

Komisija mora o svakom od tih nacrta nacionalnih proračuna donijeti mišljenje do 30. studenoga. Međutim, u slučajevima u kojima Komisija identificira ozbiljno kršenje obveza u fiskalnoj politici dužna je donijeti mišljenje u roku od dva tjedna od podnošenja tih nacrta. Komisija je ubrzo nakon što je dobila proračunske nacrte uputila pisma pojedinima članicama, među njima Francuskoj i Italiji tražeći objašnjenja i dodatna poboljšanja.

Slijedom toga iz Rima i Pariza poslani su nešto poboljšani nacrti proračuna, što je u ovoj fazi zadovoljilo Komisiju. Međutim, to nije konačna odluka i o tome će se još raspravljati. "Naše službe će nastaviti s radom kako bi dovršile detaljniju procjenu proračunskih nacrta i nova Komisija će o tome usvojiti mišljenje u studenome. Svaki nedostatak ili rizik bit će tada jasno naznačen", navodi Komisija.

Francuska ne planira svesti svoj proračunski deficit ispod tri posto prije 2017. godine, što je dvije godine kasnije nego što se obvezala Europskoj komisiji. Italija s druge strane planira deficit ispod tri posto sljedeće godine, ali želi odgoditi za dvije godine postizanje strukturne ravnoteže. Ne isključuje se da Komisija od te dvije zemlje zatraži dodatne strukturne reforme kako bi pojačale svoju konkurentnost i dodatna rezanja u proračunu.