Dnevne novosti

Milanović: poslove vezane uz preseljenje ubuduće će provoditi DUUDI

31.10.2014 07:20 ZAGREB, 30. listopada 2014.Hina, Premijer Zoran Milanović poručio je da će ubuduće poslove vezane uz preseljenje pojedinih ministarstava i drugih institucija provoditi Državni ured za upravljanje državnom imovinom (DUUDI).

Kazao je to u sklopu sjednice Vlade koja je u saborsku proceduru uputila izmjene Zakona o kaznenom postupku, a referirao se na preseljenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode te Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost koje već neko vrijeme izaziva reakcije u javnosti zbog navodno prevelikih troškova najma novog prostora. "Ubuduće ćemo učiniti sve da se time više ne bave ministri. To mora DUUDI. Ne želim uopće da se ministre na takav način dovodi u situaciju da ih se onda može tjednima razvlačiti u medijima, a da javnosti ustvari ne može na kraju biti jasno što se dogodilo", rekao je Milanović. A radi se o zakonu spojenih posuda, ocijenio je premijer.

Ministarstvo i Fond preseliti će se, a u njihove sadašnje urede ući će netko drugi iz državne uprave koji također negdje plaća najam, istaknuo je. "Na kraju će u jedan veliki prostor koji je prazan i u državnom vlasništvu, u organizaciji DUUDI-ja ući netko tko trenutno negdje plaća visoki najam. Ući će u državno gdje će plaćati samo režije", ustvrdio je Milanović. Kazao je i da to govori u sklopu izmjena Zakona o kaznenom postupku (ZKP), koji se usklađuje s novim Zakonom o područjima i sjedištima sudova, jer će "i kod reforme sudova biti troškova i intencija da ih se gleda izolirano", odnosno na način da netko ustvrdi - "pogledaj ovaj sud se preselio ovdje i plaća tisuću eura više". "Da, ali neki drugi sud je ušao u neki drugi prostor.

Dakle, to je sve zakon spojenih posuda", ponavlja premijer. Kako se Zakonom o područjima i sjedištima sudova propisuje od 1. veljače iduće godine opća nadležnost svih županijskih sudova za odlučivanje o žalbama na presude svih općinskih sudova u kaznenim predmetima, i to tako da će se dodjela predmeta vršiti nasumičnom algoritamskom dodjelom, izmjenama ZKP-a za stranke u postupku uvodi se mogućnost praćenja rasprave korištenjem audio i video uređaja.

Premijer naglašava kako se radi o značajnoj reformi nakon koje više "nema natrag". "Ovo je vrijednosno opredjeljenje u cilju veće transparentnosti i povjerenja građana prema postupku, otklanjanja bilo kakve manipulacije u okviru istoga suda, tipa 'ja tebi - ti meni' u istom kvartu, među prijateljima i rođacima. Dakle, ne znaš gdje će završiti predmet, kod kojeg suca i na kojem sudu", rekao je.

Ustvrdio je i kako to nije učinjeno prije deset godina, iako su i tada bili poznati logaritmi i trigonometrija, zato što to netko nije htio. "Nije htio jer je gubio određeni utjecaj na pojedine predmete. To je sve", poručio je. Građani će ovime steći veće povjerenje u sudove, a oni koji su do sada možda mogli utjecati diskrecijski i "iz sjene" to više neće moći, zaključio je Milanović.