Dnevne novosti

Sindikati traže hitan sastanak s Milanovićem u vezi outsourcinga u javnom sektoru

03.11.2014 07:20 ZAGREB, 31. listopada 2014.(Hina), Čelnici 17 sindikata koji su ljetos prikupili potpise za raspisivanje referenduma o zabrani outsourcinga u javnom sektoru zatražili su hitan sastanak s premijerom Zoranom Milanovićem, u roku osam dana, kako bi se razriješio problem koji je nastao zbog usvajanja Odluke o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama, donesenoj još 25. rujna.

Podsjećaju da su se prilikom predaje više od 612.000 potpisa za referendum javno obratili Milanoviću sa zamolbom i upozorenjem da se, dok traje postupak pregleda i prebrojavanja potpisa, odnosno ne donese odluka o raspisivanju referenduma, obustave sve radnje kojima će se omogućiti ili poticati izdvajanje pomoćnih poslova u javnom sektoru. Unatoč tome Vlada je donijela Odluku o zabrani novog zapošljavanja službenika i namještenika u javnim službama kojom se predviđa povjeravanje obavljanja pomoćno-tehničkih poslova "vanjskim pružateljima ustanova".

Kako u Hrvatskoj nije osnovana državna tvrtka koja bi javnim i državnim ustanovama pružala tu vrstu usluga, a postoje brojne privatne agencije koje se njima bave, sindikalci smatraju kako se radi o uvođenju outsourcinga u javni sektor na mala vrata. Bez ikakvih konzultacija i razgovora sa sindikatima te unatoč spoznajama o uspjesima akcije prikupljanja potpisa, Vlada je tom odlukom "bacila rukavicu" organizatorima prikupljanja potpisa, kažu.

Odlučili smo prije poduzimanja prosvjednih aktivnosti pružiti priliku institucionalnom rješavanju problema, a rok za sastanak s Milanovićem je kratak zbog nezadovoljstva na terenu i radnji koje se već počinju provoditi u pojedinim javnim službama, primjerice zdravstvu, rekao je novinarima Željko Stipić, predsjednik Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod. Upozorio je da ni nakon više od tri i pol mjeseca još uvijek nije potvrđeno da su sindikati prikupili dovoljan broj potpisa, niti da referendumsko pitanje ide na Ustavni sud, što pokazuje da vlast "kupuje vrijeme" i odugovlači s donošenjem važne odluke.

Očekujemo da će Ministarstvo uprave u idućih desetak dana potvrditi valjanost i broj prikupljenih potpisa, a do kraja studenoga referendumsko pitanje biti upućeno na Ustavni sud ili će Sabor donijeti odluku o raspisivanju referenduma, kaže Stipić. U obje je varijante moguće referendum raspisati zajedno s predsjedničkim izborima, dodao je. Sindikati su također izvijestili da je na akciju prikupljanja potpisa za referendum potrošeno 729.543 kuna, a cjelokupan iznos su podmirili sindikati, bez ikakvih donacija.