Dnevne novosti

Plenković kaže da EU ne priznaje istočnoukrajinske izbore

04.11.2014 07:10 ZAGREB, 3. studenog 2014.(Hina), "Nelegitimni i nelegalni izbori" koje su u nedjelju proruski separatisti održali u dijelovima regija Donecka i Luhanska organizirani su protivno ukrajinskim zakonima i međunarodna ih zajednica neće priznati, priopćio je u ponedjeljak voditelj izaslanstva Europskog parlamenta za odnose s Ukrajinom Andrej Plenković.

Ti izbori "nisu utemeljeni na slobodnom izražavanju volje građana Ukrajine i kao takve neće ih priznati ni Europski parlament niti međunarodna zajednica. Pokušaji Moskve da legitimizira ove ilegalno organizirane izbore u suprotnosti su s dogovorom iz Minska i mogli bi potkopati nastojanja kojima je cilj mirno rješenje sukoba i reintegracija tih područja u pravni i ustavni poredak Ukrajine", komentirao je hrvatski europarlamentarac izbore održane u istočnim ukrajinskim regijama Donecka i Luhanska.

Za Plenkovića jedino su važeći ukrajinski izbori koji se održavaju na temelju ustava i izbornih zakona što su ih usvojile legitimne ukrajinske vlasti, kao što su to bili prijevremeni parlamentarni izbori održani 26. listopada. Plenković koji je na tim izborima predvodio promatračku misiju Europskog parlamenta, naglasio je snažnu potporu Europskog parlamenta Ukrajini za provođenje europski orijentiranih reformi.

I Europska pučka stranka (EPP) kojoj Plenković kao HDZ-ov zastupnik pripada, potvrdila je da je na izborima za Vrhovnu radu, održanima 26. listopada ukrajinski narod glasao ne samo za Europu i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine već i za demokraciju, reforme i jedinstvo zemlje, kaže se u Plenkovićevu priopćenju.