Dnevne novosti

EU: Posebni pravni stručnjak istražit će korupciju u EULEX-u

05.11.2014 07:08 BRUXELLES, 4. studenog 2014.(Hina/Reuters), Visoka povjerenica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini najavila je u utorak u Bruxellesu da će istragu navodne korupcije u misiji Europske unije na Kosovu (EULEX) povjeriti neovisnom pravnom stručnjaku.

Pozivajući se na informacije koje su procurile iz spisa, kosovski dnevnik Koha Ditore piše da su najmanje dvoje zaposlenika EULEX-a pod istragom jer su navodno u zamjenu za mito odbacili optužnice za kaznena djela u najmanje tri slučaja. "Kanim hitno imenovati neovisnog i iskusnog pravnog stručnjaka da provjeri provedbu mandata misije, napose da provjeri navode o korupciji", rekla je Mogherini na konferenciji za novinare, ne navodeći druge pojedinosti.

EULEX, pokrenut 2008. nakon proglašenja kosovske neovisnosti od Srbije s ciljem da se Kosovu pomogne u izgradnji državnih institucija i uspostavi pravne države, najveća je i najskuplja misija EU. Slučajevi u kojima se odustalo od progona odnose se na jedno ubojstvo i korupciju nekih visokih državnih dužnosnika, piše Koha Ditore.

List dodaje da su pod istragom jedan sudac i tužitelj EULEX-a.Misiju EULEX čini 1600 osoba zaduženih za rješavanje osjetljivih slučajeva organiziranog kriminala, korupcije i ratnih zločina koji su presloženi ili politički preosjetljivi za lokalno sudstvo i državno odvjetništvo.

Također, misija pomaže obrazovati pravosudne dužnosnike kako bi se izgradio profesionalni, neovisni i nekorumpirani pravni sustav koji bi djelovao samostalno, bez pritiska politike.