Dnevne novosti

Svjedok: Bilo je saznanja da su pripadnici pričuvne postrojbe odgovorni za nestanke

05.11.2014 07:14 ZAGREB, 4. studenog 2014.(Hina), Nekadašnji načelnik operative u bjelovarskoj policiji Stjepan Kupsjak posvjedočio je u utorak u nastavku suđenja Tomislavu Merčepu za ratni zločin nad srpskim civilima ratne 1991. kako su postojala saznanja da bi pripadnici pričuvne postrojbe MUP-a, kojom je po optužnici zapovijedao Merčep, mogli biti odgovorni za nestanke ljudi, ali ih se nije moglo povezati s pronađenim leševima.

Svjedok je na zagrebačkom Županijskom sudu rekao da su dobivali pritužbe na postupanje te postrojbe i da su postojala neka saznanja po kojima bi njezini pripadnici radili "upade u kuće" i bili odgovorni za nestanke ljudi. Kasnije su 1992. obavili ekshumacije, ali se nikako nedvojbeno nekog pripadnika postrojbe nije moglo dovesti u vezu s pronađenim lešom, kazao je Kupsjak. Ustvrdio je da se uz pričuvnu postrojbu MUP-a, koja je od listopada do sredine studenog 1991. boravila u Pakračkoj Poljani, vezivalo ime Tomislava Merčepa, a oni su je nazivali i specijalcima MUP-a.

Kupsjak, međutim, nema konkretnih saznanja o tome tko je bio njezin zapovjednik, kao ni o njezinom zapovjednom lancu. Poznato mu je da se spominjalo više imena, od kojih su neka bila kodna. Za Merčepa je rekao da je bio savjetnik ministra, koji je bio povremeno nazočan na tom području, ali ga tamo nije bilo konstantno. Pred sudskim vijećem zagrebačkog Županijskog suda u utorak su ispitani i Damir Čatak i Vladimir Draksler, koji su iz Dežanovca navodno odveli na ispitivanje Marijana Novakovića i Petra Zeca, nakon čega su obojica nestala. Oba svjedoka su rekla da ne znaju što se dogodilo s Novkovićem i Zecom.

Čatak je ispričao je da je zamjenik zapovjednika u pakračkoj policijskoj upravi "Babo" poslao njega i njegovog ujaka Drakslera da provjere u Dežanovcu nekog "Flanjka", da ne prenosi neprijateljima informacije, a Zec i Novaković su radili za njega pa su i njih poveli u pakračku policiju. Usput su ih na punktu u Batinjanima zaustavile osobe u policijskim odorama i preuzele tu dvojicu. Čatak je rekao je da se njegov ujak Draksler vratio u Pakrac, dok je on tamo ostao do predvečer. Ustvrdio je kako ne zna što se dogodilo s Novkovićem i Zecom niti iz koje su postrojbe bili policajci koji su ih preuzeli. Čatak je za sebe rekao da je u jesen 1991. bio dragovoljac "na punktu" i da još nije bio pripadnik policije.

Draksler je kazao da poznaje Novakovića i Zeca, ali ne zna što im se dogodilo, a on ih nije lišio slobode. Ispričao je da mu je njegov nećak Čatak, koji je bio u vojnoj policiji, rekao da se Zec i Novaković nisu odazvali općoj mobilizaciji. Čatak se raspitivao za njih, a kada ih je našao pitao ih je zašto se nisu odazvali mobilizaciji. Draksler je rekao da ih je on sve povezao do Batinjana, gdje su Zec i Novaković ostali s Čatkom, ali ne zna je li ih Čatak lišio slobode. Merčepa se tereti da je kao zapovjednik pričuvne postrojbe MUP-a osobno naredio nezakonito uhićenje 52 osobe, te mučenje i ubojstva 43 civila sa zagrebačkog, kutinskog i pakračkog područja. Merčep odbacuje optužbe. Suđenje se nastavlja 11. studenoga.