Dnevne novosti

HDZ: izmjene Zakona o porezu na dohodak nanose štetu prihodima jedinica lokalne samouprave

06.11.2014 07:18 ZAGREB, 5. studenog 2014.(Hina), HDZ-ovi saborski zastupnici i čelnici Udruge gradova i Hrvatske zajednice županija usprotivili su se u srijedu prijedlogu izmjena Zakona o porezu na dohodak jer će nanijeti štetu prihodima jedinica lokalne samouprave.

"Nismo protiv povećanja prihoda građana kroz oslobađanje od poreza, ali ne na štetu jedinica lokalne i regionalne samouprave. Vlada je nekim drugim mjerama mogla vratiti dio poreza građanima i rasteretiti ih, ali ne na trošak lokalne samouprave", rekla je potpredsjednica Udruge gradova i članica Predsjedništva HDZ-a Josipa Rimac. Upozorivši na štetne posljedice Vladina prijedloga, kazala je da je to samo jedan u nizu udara na jedinice lokalne samouprave koji će otežati njihovo funkcioniranje, investicijske projekte i realizaciju mogućih projekata iz EU fondova.

Rimac upozorava da na kraju godine, kada bi proračuni jedinica lokalne samouprave već trebali biti izrađeni, od Ministarstva financija nisu dobili upute za izradu proračuna. Drži da će smanjivanje prihoda jedinica lokalne samouprave s osnova udjela poreza na dohodak iznositi od 10 do 30 posto. "Izmjene Zakona o porezu na dohodak rezultirat će samo povećanjem plaća onima koji već imaju velike plaće, a oni s nižim prihodima to neće osjetiti", ustvrdila je Rimac.

HDZ-ov saborski zastupnik Ivan Šuker smatra da je Vlada u paketu poreznih zakona koje je poslala u Hrvatski sabor morala poslati i izmjenu Zakona o financiranju jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave, jer samo kroz taj zakon može praktično pokazati čime će im nadomjestiti izgubljena sredstva. Šuker tvrdi da će samo Zagrebačka županija, te njeni gradovi i općine, zbog izmjena Zakona o porezu na dohodak izgubiti više od 200 milijuna kuna, što pokazuje da se radi o Vladinom neodgovornom potezu s velikom dozom populizma. Virovitičko-podravski župan i predsjednik Hrvatske zajednice županija Tomislav Tolušić rekao je da će njegova županija zbog porezne reforme izgubiti dva milijuna kuna, zbog čega neće moći kupiti novi mamograf i ultrazvuk za dječji odjel, kao što su planirali.

Na novinarsko pitanje hoće li prihvatiti poziv potpredsjednika Vlade i ministra regionalnoga razvoja i fondova EU Branka Grčića da i dužnosnici lokalne samouprave slijede primjer Vlade i odreknu se povećanja plaće, Šuker je odgovorio da se radi o neozbiljnoj izjavi jer je premijer Zoran Milanović najavio da će u Zakonu o porezu na dohodak biti definirano da se povećanje plaće ne odnosi na zaposlenike u javnim i državnim službama i državnim dužnosnicima. "To samo pokazuje kako ova Vlada vozi, jedan ide šumom, drugi ide drumom, treći ide po pruzi, a četvrti po autocesti dok su još naše", kazao je.

Vlada bi uz izmjene Zakona o porezu na dohodak morala donijeti i odluku o smanjenju osnovice za obračun plaća za sve proračunske korisnike. "To je jedini način na koji mogu spriječiti rast plaća, a nikako kroz Zakon o porezu na dohodak", smatra Šuker. Rimac drži da je smanjenje plaća u jedinicama lokalne i regionalne samouprave neumitno zbog smanjivanja njihovih prihoda. "Tu nije riječ samo o smanjivanju plaća već i o broju zaposlenih, ne samo u jedinicama lokalne samouprave, već i u svim ustanovama kojima je grad, općina ili županija osnivač", kazala je.