Dnevne novosti

Slovenija: Vrhovni sud odbacio žalbe Janše i suosuđenika u slučaju Patria

07.11.2014 07:12 LJUBLJANA, 6. studenog 2014.Hina, Slovenski Vrhovni sud odbacio je u četvrtak kao neutemeljene zahtjeve Janeza Janše i dvojice suosuđenih u korupcijskoj aferi Patria, kojima su oni zahtijevali reviziju sudskog postupka i ukidanje zatvorskih kazni zbog kršenja zakona o kaznenom postupku.

Vijeće sastavljeno od pet sudaca većinom je glasova utvrdilo da u procesu na kojem su zbog mita osuđeni bivši slovenski premijer Janez Janša, bivši brigadir slovenske vojske Anton Krkovič, te poduzetnik Ivan Črnkovič, nije bilo kršenja zakona o kaznenom postupku, pa je zahtjev za zaštitu zakonitosti odbijen.

Time su potvrđene pravomoćne presude, pa sva trojica nastavljaju s izdržavanjem zatvorske kazne, a imaju mogućnost žalbe na Ustavnom sudu, kao zadnjoj domaćoj pravosudnoj instanci. Janša, Krkovič i Črnkovič tvrde da nisu krivi i da su osuđeni na politički montiranom procesu, bez dokaza. Odbijanjem žalbe Vrhovni sud je potvrdio pravomoćne presude Višeg suda.

Janša je osuđen na dvije godine zatvora zbog pogodovanja finskoj tvrtki Patria koja je isporučivala oklopna vozila slovenskoj vojsci u vrijeme kad je Janša bio predsjednik vlade, a prema presudi od Patrije je primio obećanje mita, u čemu su sudjelovali Krkovič i Črnkovič, osuđeni na po 22 mjeseca zatvora. Janši je parlament prošlog mjeseca oduzeo mandat zastupnika u parlamentu, na što su se on i birači u izbornoj jedinici u kojoj je na srpanjskim izborima bio izabran žalili Ustavnom sudu.