Dnevne novosti

Rješenje o pokretanju istrage protiv Bandića i ostalih postalo pravomoćno

11.11.2014 07:14 ZAGREB, 10. studenog 2014.(Hina), Uskokovo rješenje o pokretanju istrage protiv zatvorenog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i ostalih osumnjičenika u slučaju Agram postalo je pravomoćno pošto je sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda odbio njihovo žalbe. 
Na prvostupanjsko rješenje o provođenju istrage protiv Bandića i ostalih zbog višemilijunskih malverzacija žalilo se 12 od 18 osumnjičenika i sve su žalbe odbijene, doznaje se u ponedjeljak na zagrebačkom Županijskom sudu. No, tek trebaju uslijediti odluke drugostupanjskog izvanraspravnog vijeća o žalbama gradonačelnika Bandića na istražni zatvor i Uskoka na odluku da se ostalim osumnjičenima omogući obrana sa slobode u zamjenu za uplaćenu jamčevinu.

Uskokova žalba na jamčevine stigla je na zagrebački sud pred kraj radnog vremena, a ranije se žalio i Bandić. Očekuje se da će izvanraspravno vijeće o tim žalbama odlučivati u utorak, iako za donošenje odluke ima rok od 48 sati. Uskok se ne slaže sa stavom suca istrage da se Bandićevi suosumnjičenici puste na slobodu uz jamčevine, koje se kreću od 75.000 do preko četiri milijuna kuna.

No, čak i ako izvanraspravno vijeće, u skladu s dosadašnjom praksom, potvrdi odluku o jamčevinama, osumnjičeni u aferi Agram neće napustiti Remetinec prije nego što na račun suda polože dogovoreni iznos ili "založe" ponuđene nekretnine te na novom ročištu obećaju da na slobodi neće kršiti tzv. mjere opreza, odnosno utjecati na svjedoke.

Iako ne otkrivaju taktiku obrane, Bandićevi odvjetnici podnijeli su žalbu, nezadovoljni što i gradonačelniku nije dozvoljena obrana sa slobode, iako je kao jamstvo ponudio prijateljevu nekretninu vrijednu gotovo šest milijuna kuna.