Dnevne novosti

Madrid Kataloniji: samoodređenja nema u ustavu

12.11.2014 07:08 MADRID, 11. studenog 2014.(Hina/AFP), Madrid neće pregovarati o samoodređenju Katalonije, jer to pravo ne postoji u ustavu, upozorila je u utorak potpredsjednica španjolske vlade Soraya Saenz de Santamaria. 
"Pravo na samoodređenje koje tražite nije moguće, niti u ovom ustavu niti u bilo kojoj od susjednih demokracija", odgovorila je druga osoba u španjolskoj vladi u Madridu na pitanje senatora Josepa Lluisa Cleriesa iz nacionalističke koalicije CiU koja je na vlasti u Kataloniji.

U nedjelju je 2,3 milijuna Katalonaca odgovaralo na pitanje o neovisnosti od čega se 1,8 milijuna izjasnilo "za" na simboličnom glasovanju jer je španjolski ustavni sud zatražio odgodu na zahtjev vlade u Madridu. "S ovom strankom, s ovom vladom, ne pokušavajte pregovarati o suverenitetu Španjolaca... Ako je neovisnost Katalonije to što želite teško ćemo se sporazumjeti.

Ni ova stranka ni vlada neće pristati na sporazum o secesiji", rekla je Saenz de Santamaria. Ranije u utorak predsjednik katalonske pokrajinske vlade Artur Mas zatražio je otvaranje "trajnog dijaloga" sa španjolskom vladom kako bi se dogovorili o održavanju pravog referenduma o samoodređenju.

Mas je pozvao premijera Mariana Rajoya da počne voditi visoku politiku umjesto da se sustavno obraća ustavnom sudu i od njega traži mišljenje u svim pitanjima svih zahtjeva Katalonije.