Dnevne novosti

Svjedokinja: Đureković znao da mu je život u opasnosti

12.11.2014 07:12 MUENCHEN, 11. studenog 2014.(Hina), Stjepan Đureković bio je svjestan da mu se život nalazi u opasnosti i njemačka policija s tim je bila upoznata, izjavila je u utorak svjedokinja na suđenju bivšim obavještajcima za ubojstvo tog hrvatskog emigranta. 
Šestog dana suđenja Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu iskaz su dali poznanici i suradnici Đurekovića, ubijenog u garaži u Wolfratshausenu koja je neko vrijeme služila kao tiskara emigrantskog materijala. Njegova prijateljica Herta Stossberger, koja je na dan ubojstva s Đurekovićem trebala ići na izlet, tvrdi da je bio svjestan da mu je život ugrožen.

"Đureković je najviše strahovao da ga ne otmu i ne odvedu natrag u Jugoslaviju“, rekla je Stossberger koja je ubijenog upoznala dok bio menadžer u Ini. Dodala je da je Đureković bio povezan s ljudima okupljenima oko lista Nova Hrvatska te da je održavao kontakte s Hrvatima "diljem svijeta".

Govoreći o danu ubojstva, odvjetnik Herbert Stumm posvjedočio je da je s odvjetnikom Hrvojem Jelićem, koji je tada radio kao pripravnik u njegovoj kancelariji, te Krunoslavom Pratesom, Hrvojem Pratesom, Stjepanom Šarcem i Ilijom Majićem boravio u mjestu Zirndorf gdje se nalazio prihvatni logor za političke izbjeglice.

Jelić je emigrantima Šarcu i Majiću pomogao da dođu do političkog azila, a Krunoslav Prates, koji je 2008. osuđen na doživotni zatvor zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića, trebao je obavljati usluge prevoditelja, rekao je.

Tužitelji smatraju da je Prates na tom putu bio samo kako bi si osigurao alibi u slučaju ubojstva Đurekovića. Iskaze su dali i Karl-Heinz Rittel te Dieter Dahlke koji su radili u tiskari u kojoj je Đureković naručio tiskanje svoje knjige "Slom ideala". Suđenje se nastavlja u srijedu.