Dnevne novosti

Na suđenju Mustaču i Perkoviću saslušani svjedoci

13.11.2014 07:12 MUENCHEN, 12. studenog 2014.(Hina), Sedmog dana suđenja hrvatskim državljanima Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred Višim zemaljskim sudom u Muenchenu pod optužbom za suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića 1983., u srijedu je nastavljeno saslušanje svjedoka iz kruga poznanika ubijenog. 
Kao prvi svjedok se pred sudom pojavio Andres (Hrvoje) Jelić, sin dugogodišnjeg vođe organizacije Hrvatski narodni odbor (HNO) Ivana Jelića i nećak osnivača HNO-a Branimira Jelića.On je prvi dio svog iskaza posvetio ulozi svoje obitelji u emigrantskim krugovima i borbi za neovisnu Hrvatsku.U drugom dijelu se posvetio događajima od 28. srpnja 1983., dana kada je ubijen Stjepan Đureković.

Jelić se kao pripravnik u odvjetničkom uredu Herberta Stumma veći dio dana nalazio na putu u izbjeglički logor Zirndorf pored Nuernberga gdje se vodio postupak za dobivanje političkog azila jugoslavenskim državljanima Iliji Majiću i Stipanu Šarcu.S njima se u svojstvu prevoditeljla nalazio i Krunoslav Prates koji je tada radio za emigrantskog političara Ivana Jelića. Jelić je potvrdio kako je Prates s njima proveo pola dana ali da se nije pojavio na dogovorenom mjestu gdje je grupa na povratku iz Zirndorfa za Muenchen trebala stati za ručak.

Jelić je izjavio kako je Pratesa ponovno vidio tek 29. srpnja 1983. kada se saznalo za ubojstvo Stjepana Đurekovića dan prije u Wolfratshausenu.Prates je 2008. pred istim Višim zemaljskim sudom u Munechenu osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučeništva u ubojstvu Đurekovića i na ovom suđenju bi se trebao pojaviti kao jedan od svjedoka i to već sljedećeg tjedna. Prates je u jednom razgovoru za Deutsche Welle izjavio kako ima dokaze za svoju nevinost.

Nakon Jelića svoj iskaz su dali i Majić i Šarac koji su potvrdili tijek događaja 28. srpnja 1983. koje su opisali svjedoci tijekom današnjeg i jučerašnjeg ročišta. Na kraju današnjeg dana iskaz je dao i Hermann Patzmann, sin vlasnika tiskare u kojoj je tiskano emigrantsko glasilo "Hrvatska država" i koji je opisao svoje susrete s Đurekovićem.I na sedmom ročištu optuženi su se ponašali kao i prijašnjih dana: Perković je većinu vremena proveo radeći bilješke dok je Mustač relativno nezainteresirano pratio tijek suđenja.

Suđenje se nastavlja u ponedjeljak 17. listopada kada bi svjedok Jelić još jednom trebao odgovarati na pitanja obrane i predstavnika tužbe. Za ponedjaljak najavljeni svjedok, udovica Stjepana Đurekovića i sutužiteljica u procesu Gizela Đureković, neće dati iskaz jer iz zdravstvenih razloga ne može putovati u Muenchen.