Dnevne novosti

Inzko pozvao političare u BiH na brze reforme i odustajanje od crtanja novih granica

13.11.2014 07:10 SARAJEVO, 12. studenog 2014.(Hina), Visoki međunarodni predstavnik u BiH Valentin Inzko pozvao je, u redovitom izvješću kojega je u utorak podnio Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN), bosanskohercegovačke političare na ubrzano približavanje zemlje Europskoj uniji čime bi se, kako ističe, riješili problemi nastali za vrijeme rata te je poručio da neće biti novih crtanja granica. 
"Integracija regije u Europsku uniju, uključujući Bosnu i Hercegovinu, mnogo je više od prosperiteta i podizanja standarda. Ovdje se radi o iscjeljivanju rana iz prošlosti i omogućavanju građanima u regiji da ponovo žive sa svojim sunarodnjacima bez granica", rekao je Inzko u obraćanju u Vijeću sigurnosti. Austrijski diplomat na čelu međunarodne uprave u BiH pozdravio je inicijativu Velike Britanije i Njemačke koje su najavile potporu vlastima ove zemlje za približavanje Europskoj uniji ako provedu potrebne reforme.

Pozvao je na što hitniju uspostavu vlasti te najavio kako će potporu imati političke stranke koje budu radile u interesu svih građana i naroda, poručujući da je prošlo vrijeme podjela. "Kako su se posljednjih mjeseci uvijek iznova ponavljali pozivi na referendum o odcjepljenju, morao sam odgovoriti, podsjetivši ljude na činjenice: prema Mirovnom sporazumu, entiteti nemaju pravo na odcjepljenje. Želio bih još jednom jasno reći: neće biti novog iscrtavanja granica", rekao je visoki predstavnik Valentin Inzko.

Time je očito aludirao na stalne najave čelništva Republike Srpske i Milorada Dodika da će raspisati referendum o odcjepljenju. U izvještaju Vijeću sigurnosti UN-a Inzko je ocijenio i kako nije vrijeme za zatvaranje njegova ureda, kao niti za odluku o povlačenju vojnih snaga EUFOR-a. "Ovo je vrijeme da ponovo potvrdimo svoju posvećenost jedinstvenoj i ujedinjenoj Bosni i Hercegovini i da budemo jedinstveniji nego ikad u podršci ostvarenju temeljitih i ponekad bolnih promjena koje su potrebne da bi zemlja bila funkcionalna, stabilna i prosperitetna", rekao je austrijski diplomat.

On novu prigodu vidi nakon posljednjih izbora s promjenom politike koja bi bila fokusirana na interese svih građana, stvaranje poslovnog ambijenta, povećanje zaposlenosti, zaustavljanje odlaska mladih obrazovanih ljudi.