Dnevne novosti

Grčić: kvalitetnim projektima izboriti državnu potporu

17.11.2014 07:12 ŠIBENIK, 14. studenog 2014.(Hina), Potpredsjednik Vlade i ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Branko Grčić istaknuo je u petak da se za državnu potporu jedinicima lokalne samouprave treba izboriti kvalitetnim projektima, "a sredstava sigurno neće manjkati jer od ove godine raspolažemo s vrlo izdašnim EU fondovima".

U svom obraćanju na šestom Godišnjem susretu gradonačelnika i poduzetnika, koji se u organizaciji časopisa Lider održava u Šibeniku, Grčić je posebno istaknuo mjere kojima Vlada kompenzira dio umanjenih prihoda jedinica lokalne i regionalne samouprave zbog promjena sustava oporezivanja dohotka čime je omogućen rast plaća za otprilike milijun zaposlenih građana. "Povećat će se izravni udio jedinica lokalne samouprave i županija u prihodima od poreza na dohodak, a i kompletni prihodi od novog poreza na dohodak od kamata transferirat će se jedinicama lokalne samouprave.

Povećava se i udio lokalne samouprave u prihodima od poreza na promet nekretnina sa 60 na 80 posto, te se mijenja i Zakon o komunalnom gospodarstvu koji će omogućiti puno fleksibilnije korištenje prihoda od komunalne naknade", kazao je Grčić. Naglasio je i da se prvi put osniva fond za sufinanciranje nacionalne komponente provedbe EU projekata na lokalnoj i regionalnoj razini. Godišnje bi u taj fond bilo izdvojeno oko 180 milijuna kuna.

Grčić je pozvao okupljene gradonačelnike i poduzetnike na aktivniji angažman i sudjelovanje na natječajima za EU sufinanciranje, posebno ističući golem financijski i razvojni potencijal EU fondova u sljedećih desetak godina. "Hrvatskoj je u tom vremenu na raspolaganju iznos od 10,7 milijardi eura za razvoj poduzetništva i jačanje konkurentnosti gospodarstva kroz inovacije, istraživanje i razvoj i primjenu novih tehnologija.

Osim toga, očekuje nas novac za jačanje kvalitete radne snage, te za aktivne mjere zapošljavanja, posebice zapošljavanja mladih", podsjetio je Grčić. Istaknuo je i najnoviji primjer povećanja naknade za stručno osposobljavanje za rad bez zasnivanja radnog odnosa s 1.600 kuna mjesečno na 2.400 kuna, gdje će razlika biti sufinancirana iz EU fondova.