Dnevne novosti

Vrdoljak potvrdio da Ministarsvo može angažirati podupiratelja pregovora

18.11.2014 07:18 ZAGREB, 17. studenog 2014.(Hina), Ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak potvrdio je u ponedjeljak da je Ministarstvo gospodarstva na zadnjoj sjednici Vlade dobilo suglasnost da može angažirati podupiratelja pregovora u slučaju INA-MOL te da će ga angažirati u sljedećih nekoliko tjedana.

"Na zadnjoj sjednici Vlade, Ministarsvo je dobilo suglasnost da može angažirati podupiratelja pregovora - to nije medijatorstvo. Angažirat ćemo ga u sljedećih nekoliko tjedana", rekao je Vrdoljak nakon konferencije za novinare povodom dodjele priznanja Varaždinskoj županiji za najtransparentniju županiju u Hrvatskoj. Upitan da komentira pregovore oko INA-e i MOL-a rekao je da su njima prioritet pregovori. "U interesu je države i INA-inih zaposlenika zaustaviti potencijalne štetne odluke koje mogu doći konzumirajući koruptivni ugovor koje je MOL dobio od Sanadera za 10 milijuna eura.

Paralelno s tim se vode arbitražni postupci ne bi li poništili te ugovore i razgovaramo s nekoliko financijskih institucija kako bi, u slučaju da kolege iz MOL-a stvarno žele prodati, da im možemo ponuditi dionice s prvim i osnovnim uvjetom - da to ne ide u javni dug", rekao je Vrdoljak. Naglasio je da su premijer i on uvijek isto govorili i slagali se oko toga da u slučaju potencijalnog otkupa dionica od MOL-a, to neće biti kroz javni dug. "To što netko u novinama napiše da ćemo kroz javni dug financirati potencijalni otkup dionica od MOL-a, to nije problem niti mene niti premijera. On i ja smo uvijek isto rekli - bez javnog duga", rekao je.

Upitan za sudbinu šibenskog TLM-a čiji su radnici poslani kući, a plaće nisu dobili dva mjeseca, Vrdoljak je izrazio žaljenje što radnici dva mjeseca nisu dobili plaću, a još opasnijim ocijenio informaciju da ne rade. Rekao je da su 5. studenog dobili dopis od predsjednika radničkog vijeća Filipa Perkovića i proslijedili ga Centru za restrukturiranje i prodaju (CERP) koji radi reviziju ugovora iz 2007. "Za sve detalje ugovora i reviziju ispunjenja obaveza iz tog ugovora ćete pitati kolege iz CERP-a, ministre u tadašnjoj Vladi i premijera. Iako, njega ćete teško pitati, nedostupan je, u zatvoru je.

Odgovornost za neispunjavanje obaveza ili za loš ugovor će oni preuzeti, a na CERP-u je da revizijom ugovora vidimo kako doći do rješenja za radnike koji su u TLM-u", naglasio je. Upozorio je na važnost nalaženja rješenja "jer se radi o tvrtki čiji su, ne samo radnici vezani za probleme, već je i stotine radnih mjesta vezano kooperantski i vlasnički za njega". Vezano za Imunološki zavod, rekao je da je dobio dopuštenje za prodaju proizvedenih krvnih pripravaka. Očekuje da će ovaj tjedan Imunološki riješiti privremeno financiranje i zaostalih plaća i proizvodnje, a onda će, rekao je, CERP nastaviti proces ulaska statičkog partnera.

Ponovio je da je javni sektor, uključujući CERP, Mnistarstvo gospodarstva, HZZO i Ministarstvo zdravlja, mogao biti brži da se ne bi doveli da ljudi ne dobivaju plaće. No, ustvrdio je Vrdoljak, sada je to krenulo bržim tempom i očekuje da će ići dovoljno brzo da se ne ugrozi proizvodnja. Proširenje USKOK-ove istrage na zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmeta nije htio komentirati. "Pustite neka institucije rade svoj posao", dodao je.