Dnevne novosti

Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen u EP-u

19.11.2014 07:16 BRUXELLES, 18. studenog 2014.(Hina), Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje obilježen je u utorak u Europskom parlamentu u Bruxellesu u organizaciji hrvatskih zastupnika, koji su istaknuli da treba oprostiti, ali ne i zaboraviti što se dogodilo u Vukovaru i drugim stratištima u Hrvatskoj kako se ne bi ponovilo. 
"Mi moramo oprostiti, ali ne smijemo zaboraviti i to ne zato da bismo se osvećivali, nego da se ne bi ponovilo ono što se dogodilo", rekla je zastupnica Dubravka Šuica (HDZ), koja je izrazila zadovoljstvo što su svi u Bruxellesu u jednoj koloni. "Sretna sam i ponosna na to što mi ovdje u Bruxellesu nismo formirali dvije kolone", rekla je Šuica.

Tonino Picula (SDP) je u svom obraćanju istaknuo da "postoje tenzije u hrvatskom jugoistočnom susjedstvu, koje se još nije do kraja oslobodilo onoga što je trebalo povijesno arhivirati kako se ne bi ponovile strahote Vukovara, Škabrnje i mnogih drugih mjesta". Picula je izrazio želju da "posve obnovljeni hrvatski i europski Vukovar jednom postane podsjetnik na to koliki je doprinos dao hrvatskoj slobodi i europskom zajedniništvu u toj slobodi, na način da postane sjedište jedne od europskih institucija. To bi doista bio trajan simbol onoga zbog čega smo se danas ovdje okupili upravo pod krovom Europskog parlamenta".

Ivan Jakovčić (IDS) je rekao da je okupljanje u Europskom parlamentu pokazatelj zajedništva. "Možda s ovom porukom našeg zajedništva pod krovom ove kuće, daleko od domovine, pokažemo nekima u domovini da se može biti zajedno", rekao je Jakovčić, dodajući da se ovom prigodom želimo prisjetiti patnji kroz koje su prošli Vukovarci prije 23 godine. Okupljenima se obratio i šef zastupničkog kluba Europske pučke stranke Manfred Weber, koji je rekao koliko je važno obilježiti takve događaje kako bi "pokazali ljudima koji su patili da ne zaboravljamo".

Dodao je da je važno zapamtiti što je bilo i onda se okrenuti budućnosti. Obilježavanju Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje odazvali su se brojni Hrvati u Bruxellesu. Organizaciju skupa prihvatili su svi zastupnici na poticaj Andreja Plenkovića. Na skupu je održana molitva za žrtve Vukovara i Škabrnje i Domovinskog rata koju je predvodio fra Tomo Ančić.