Dnevne novosti

Pratesovo svjedočenje obilježeno promjenom iskaza

25.11.2014 07:14 MUENCHEN, 24. studenog 2014.(Hina), Jedanaesti dan suđenja Zdravku Mustaču i Josipu Perkoviću pred višim zemaljskim sudom u Muenchenu zbog sumnje u suučesništvo u ubojstvu hrvatskog emigrantskog političara Stjepana Đurekovića završen je u ponedjeljak iskazom Krunoslava Pratesa, koji je pokušavao uvjeriti sud da je njegov raniji iskaz o ključu garaže u kojoj je ubijen Đureković lažan. 
Prates je pred istim sudom već 2008. osuđen na doživotnu kaznu zatvora zbog suučesništva u ubojstvu Đurekovića.Trodnevno svjedočenje Prates je završio opisom dana kada je otkrio tijelo ubijenog Stjepana Đurekovića u svojoj garaži u Wolfratshausenu kraj Muenchena, koju je ubijeni hrvatski emigrantski političar povremeno koristio kao tiskaru. Iznosio je detalje koje je već opisao na svome suđenju 2008. Prates se osvrnuo i na posljednje dane uoči Đurekovićeve smrti i na neke susrete među hrvatskim emigrantima.

Prates se uvijek iznova pokušao vratiti na to da sudsko vijeće uvjeri kako je priča o tomu da je ključ garaže u kojoj je Đureković ubijen predao u jednom trenutku Perkoviću lažna te kako je on svo vrijeme pokušavao opovrgnuti svoj iskaz pismima državnom odvjetništvu, no sudsko vijeće se više nije obaziralo na njegove opaske.Prates je u ponedjeljak prije podne u potpunosti zanijekao da je Josipu Perkoviću predao ključ garaže.

Optužnica Perkoviću i Mustaču oslanja se na taj detalj, jer državno odvjetništvo smatra da je Perković dalje te ključeve predao zasad nepoznatim počiniteljima ubojstva, a da Mustač kao tadašnji Perkovićev pretpostavljeni stoji iza naloga za ubojstvo Đurekovića.Pratesovo svjedočenje predstavnici obrane i optužbe su okarakterizirali različito.Perkovićev odvjetnik Anto Nobilo smatra kako državno odvjetništvo mora biti nezadovoljno Pratesovim iskazom."Ja bih u ovom trenutku rekao da je 50 posto presude dovedeno u pitanje.

Hoće li to tužitelji sanirati nekim drugim sredstvima ili dokazima, ja to ne znam, ali u ovom momentu se ozbiljno zaljuljala optužnica", rekao je Nobilo. On vjeruje Pratesu koji kaže da je prvobitnu priču o ključu kojeg je predao Perkoviću izmislio, samo kako bi njemačkim istražiteljima, koji su mu se prikazali kao izdavači koji žele objaviti roman o hrvatskoj emigraciji dao, kako je rekao, "napeti sadržaj" za budući roman.Markus Meissner, jedan od odvjetnika sutužiteljice u procesu i udovice Stjepana Đurekovića Gizele, smatra pak kako je Prates uništio i posljednji trunak svoje vjerodostojnosti.

"Prates se u najvažnijim dijelovima iskaza udaljio od prijašnjih izjava i unio mnogo novoga u svoju priču. I to novo u priči je potpuno prepoznatljivo kao nešto što ide u prilog obrane. Naslov Pratesove izjave bi mogao biti: kako mogu optuženom nanijeti najmanje štete", rekao je Meissner.On je još jednom istaknuo veze između Pratesa, zasad jedinog optuženog u slučaju Đureković, s odvjetnikom obrane Nobilom."Svjedok je jasno rekao da je imao pismeni kontakt s odvjetnikom Nobilom.

Tu svako može donijeti svoje zaključke na koji način i u kojim smjerovima su tekle informacije. Mnogo je detalja u iskazu ali oni jasno idu u smjeru da je svjedok jasno davao iskaze koji idu u korist optuženih", zeključio je Meissner.Suđenje se nastavlja u utorak svjedočenjem bivšeg istražnog suca pri višem saveznom sudu u Karlsruheu Dietricha Beyera.