Dnevne novosti

Beč: Milanović na sastanku Srednjoeuropske inicijative (SEI)

25.11.2014 07:16 BEČ, 24. studenog 2014.(Hina), Predsjednik hrvatske vlade Zoran Milanović doputovao je u ponedjeljak u u Beč, gdje će sudjelovati na sastanku na vrhu Srednjoeuropske inicijative (SEI), organizacije koja okuplja 18 zemalja srednje i istočne Europe. 
Susret na vrhu predsjednika vlada država članica Srednjoeuropske inicijative održava se na poziv austrijskog saveznog kancelara Wernera Faymanna. Austrija ove godine predsjedava SEI-em, a pod njezinim predsjedanjem Srednjoeuropska inicijativa obilježava 25. godišnjicu djelovanja. Taj međunarodni skup, koji će prema najavama, okupiti desetak predsjednika vlada država SEI-a, održat će se iza zatvorenih vrata u sjedištu austrijske savezne vlade.

Očekuje se da će teme razgovora biti međusobna suradnja, približavanje zemalja jugoistoka Europe europskim integracijama te aktualna pitanja u okviru Europske unije uključujući stanje u Ukrajini. Predviđeno je da se na skupu usvoji završna izjava kojom bi se podsjetilo na dosadašnje postojanje i rad inicijative dvadeset i pet godina nakon raspada komunističkih sustava.

Srednjoeuropska inicijativa SEI politička je, gospodarska, kulturna i znanstvena međunarodna organizacija. Utemeljena je 1989. godine u Budimpešti, a osnovale su je Austrija, Italija, bivša Jugoslavija i Mađarska. Danas okuplja 18 država članica od kojih su deset članice Europske unije. Hrvatska je od 1992. godine punopravna članica SEI-a. Srednjoeuropska inicijativa potiče multilateralan pristup suradnji te zajedničke političke i gospodarske aktivnosti i projekte.

SEI nastoji djelovati kao poveznica među velikim područjima poput podunavskih i crnomorskih zemalja, a svoje projekte podupire kroz vlastiti fond kod Europske banke za obnovu i razvitak. Inicijativa se zauzima i za priključenje jugoistoka Europe Europskoj uniji. Uoči radnog ručka s kolegama predsjednicima vlada država članica Srednjoeuropske inicijative austrijski kancelar Werner Faymann sastat će se s Matteom Renzijem, predsjednikom vlade Italije, koja predsjeda Europskom unijom.