Dnevne novosti

Sabor o izmjenama Zakona o plaćama sudaca

28.11.2014 07:24 ZAGREB, 27. studenoga 2014.(Hina), Hrvatski sabor nastavit će sjednicu raspravom o Konačnom prijedlogu zakona o izmjenama Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika
Izmjene Zakona predlažu se po hitnom postupku kako bi se njegove pojedine odredbe precizirale sukladno odluci i rješenju Ustavnog suda od 18. srpnja 2014. Ustavni sud je ukinuo odredbe članka 4. stavka 2. i članka 8. stavka 2. Zakona o plaćama sudaca i drugih pravosudnih dužnosnika, obrazlažući da svi elementi plaće sudaca moraju biti određeni zakonom. U svojoj odluci Ustavni sud odgodio je prestanak važenja ukinutih članaka do 15. prosinca 2014. godine, do kojeg je roka Hrvatski sabor dužan uskladiti zakonska rješenja.

Ustavni sud smatra da svi elementi elementi sudačkih plaća moraju biti određeni zakonom donesenim u demokratskoj parlamentarnoj proceduri na način koji poštuje bit jamstva stabilnosti sudačke funkcije, tj. pravilnog, stručnog i nepristranog provođenja pravde, pri čemu svi elementi sudačkih plaća moraju biti primjereni dostojanstvu sudačke profesije i teretu odgovornosti sudaca.

Naveo je i da se zahtjevi za određenošću i preciznošću pravne norme moraju smatrati sastavnim dijelom načela vladavine prava te da članak 8. stavak 2. tog Zakona ne precizira koji se propisi o naknadama materijalnih troškova, među onima koji važe za različite skupine korisnika državnog proračuna, primjenjuju na pravosudne dužnosnike. Stoga je taj članak važećeg Zakona valjalo precizirati te otkloniti mogućnost različitih tumačenja i eventualnih sporova.