Dnevne novosti

Glogoški: Povucite prijedloga izmjenama Zakona o pravima hrvatskih branitelja

28.11.2014 07:18 ZAGREB, 27. studenog 2014.(Hina), Hrvatski ratni vojni invalidi i branitelji koji pred Ministarstvom branitelja prosvjeduju od 20. listopada tražeći ostavke resornog ministra Predraga Matića i njegovih bliskih suradnika zatražili su u četvrtak povlačenje iz javne rasprave prijedloga izmjena Zakona o pravima hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji
Nacrt prijedloga izmjena zakona nalazi se već dva dana na mrežnim stranicama ministarstva, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik Udruge 100-postotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata prve skupine Đuro Glogoški. Javna rasprava je otvorena do 29. prosinca, a prijedlog ide u Sabor po hitnom postupku kako bi se mogao početi primjenjivati od 1. siječnja. Iza te brzine skriva se činjenica da nacrt prijedloga nisu radili stručnjaci već neki vanjski suradnici, a u njemu se smanjuju brojna prava branitelja i članova njihovih obitelji, ustvrdio je Glogoški.

Udruga je na saborskom Odboru za ratne veterane zatražila jednogodišnju odgodu novog Zakona o mirovinskom osiguranju, koji bi se također trebao početi primjenjivati od 1. siječnja. Kako branitelji nisu sudjelovali u njegovoj izradi, a dotiče se i mirovina HRVI-a, tražili smo odgodu kako bismo vidjeli u projekcijama što će se dogoditi s braniteljskim mirovinama. No, naš je prijedlog odbačen, kaže Glogoški koji smatra kako to pokazuje da se "nešto priprema", unatoč tvrdnjama vlasti da neće biti smanjivanja mirovina. Branitelje se opet dijeli na "lijeve i desne", zato tražimo donošenje Ustavnog zakona o pravima hrvatskih branitelja kako ni jedna politička opcija ne bi mogla koristiti braniteljsku populaciju za svoje potrebe, rekao je Glogoški.

Također je uputio niz kritika na račun Vlade zbog njezine politike prema hrvatskim braniteljima, a naročito zato što premijer Zoran Milanović nije smijenio ministra Matića, dok je bivšu ministricu zaštite okoliša Mirelu Holy smijenio zbog jedne e-mail poruke. Potporu prosvjedu pred Ministarstvom branitelja pružila je u četvrtak i Udruga hrvatskih branitelja oboljelih od posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) čiji je predsjednik Tihomir Trešćec ustvrdio kako se i toj populaciji branitelja novim odredbama zakona uskraćuju prava. Trešćec se upitao, kao i Glogoški, kako to da je Matić, koji je također imao dijagnozu PTSP-a, odjednom ozdravio i postao ministrom.