Dnevne novosti

BDP: Mrsić - potrebni dodatni napori da se preokrene negativni trend

01.12.2014 07:16 ZAGREB, 28. studenog 2014.(Hina), Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić ocijenio je u petak da je, s obzirom na dugogodišnju recesiju, pad BDP-a i u trećem kvartalu bio očekivan te da će biti potrebni dodatni napori da se u idućoj godini preokrene negativni trend. 
"Pad BDP-a bio je očekivan s obzirom da smo dugo godina u recesiji i da se sporo izvlačimo. Turistička sezona je bila dobra, ali nedovoljna za sve ono što nismo pokrenuli, investicije i sve ostalo i sasvim je sigurno da moramo napraviti dodatne napore kako bi u idućoj godini preokrenuli negativni trend u pozitivni", odgovorio je ministar Mrsić na novinarski upit, nakon predstavljanja novosti vezanih za mjere politike zapošljavanja mladih.

Dodao je i da ne treba očekivati da će taj rast biti veliki. Državni zavod za statistiku objavio je u petak prvu procjenu prema kojoj je bruto domaći proizvod (BDP) u trećem kvartalu pao 0,5 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje, što je 12. tromjesečje zaredom kako gospodarstvo slabi. To je manji pad nego u drugom tromjesečju, kada je BDP oslabio 0,8 posto, i manji nego što se očekivalo.

Osam makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je gospodarstvo palo za 0,7 posto na godišnjoj razini. Svi su očekivali pad - u rasponu od 0,4 do 1 posto. Tako se recesija nastavlja već šestu godinu jer domaće gospodarstvo slabi još od početka 2009.

U dva je navrata, u trećem kvartalu 2010. i drugom 2011. godine, tehnički provirilo iz recesije, no negativni su trendovi potom nastavljeni.