Dnevne novosti

Donald Tusk preuzeo dužnost predsjednika Europskog vijeća

02.12.2014 07:06 BRUXELLES, 1. prosinca 2014.(Hina), Bivši poljski premijer Donald Tusk preuzeo je u ponedjeljak dužnost predsjednika Europskog vijeća od Hermana Van Rompuya, prvog predsjednika toga tijela, koje okuplja predsjednike država ili vlada zemalja članica EU-a.
"Novi predsjednik dolazi iz zemlje koja je od Europe bila odvojena željeznom zavjesom. Danas, sin Poljske na čelu je najvažnije insitucije EU-a. Donald Tusk sin je velikog poljskog naroda, a od danas će biti otac velike Unije", rekao je Van Rompuy u kratkom govoru prilikom primopredaje dužnosti. Tusk je uzvratio komplimentima, kazavši da je on "jedan od velikih obožavatelja Hermana Van Rompuya, koji nas je izvukao iz oluje".

Tusk je istaknuo četiri velika izazova koji ga čekaju na novoj dužnosti: zaštita europskih vrijednosti, poput jedinstva, slobode i solidarnosti protiv prijetnji "izvan i unutar" Unije, razvoj ekonomske i monetarne unije, jačanje uloge EU-a u svijetu, koja zajedno sa Sjedinjenim Državama čini "kralježnicu" demokratskih zajednica te svladavanje ekonomske krize.Dužnost predsjednika Europskog vijeća uvedena je Lisabonskim ugovorom. Njegova uloga je pripremati i predsjedati sastancima šefova država ili vlada 28 zemalja članica, koji se sastaju najmanje četiri puta godišnje.

Tu dužnost je do 1. prosinca 2009. kada je stupio na snagu Lisabonski ugovor, obnašao premijer zemlje koja je obnašala šestomjesečno rotirajuće predsjedništvo. Taj sustav je bio kritiziran jer se čestim promjenama predsjedavajućih gubio kontinuitet. Van Rompuyovo predsjedanje obilježila je dužnička i financijska kriza, a Tuska dočekuje ukrajinska kriza i mogućnost izlaska Velike Britanije iz Europske unije.

Tusk je rođen 22. travnja 1957. godine u Gdanjsku gdje je na tamošnjem sveučilištu studirao povijest. Godine 1980. pridružio se sindikatu Solidarnost, koji je ponajviše pridonio padu komunističkog režima u Poljskoj.Tusk dolazi s iskustvom najdugovječnijeg premijera u postkomunističkoj Poljskoj. Na toj dužnosti bio je sedam godina, dok je do njega poljska vlada prosječno trajala oko 13 mjeseci. Smatra ga se velikom saveznikom njemačke kancelarke Angele Merkel s kojom ga veže dugogodišnje prijateljstvo. Kao premijer, Tusk je bio jedan od najglasnijih kritičara ruske politike. "Za Putina i današnju Rusiju, Europska unija je problem. Mi moramo razumjeti da smo blizu trenutka u kojem Rusija nije naš strateški partner. Rusija je naš strateški problem", rekao je Tusk.

Nakon pada komunizma, Tusk je utemeljio prvi liberalni pokret u Poljskoj, Liberalni demokratski kongres, s kojim je 1991. ušao u parlament. Godine 2011. bio je jedan od osnivača Građanske platforme, danas vladajuće stranke desnog centra, kojoj je kasnije postao predsjednik.Kao jedan od Tuskovih minusa pri izboru za predsjednika Europskog vijeća spominjalo se slabo poznavanje engleskog jezika. Nakon izbora 30. kolovoza, obećao je do će do stupanja na dužnost "ispolirati" svoj engleski, a to je obećanje i ispunio i po ocjeni izvornih govornika engleskog jezika, danas ga govori sasvim dobro. Osim engleskog, dobro govori njemački, a uči i francuski jezik.