Dnevne novosti

Sabor: nakon proračuna, kratka rasprava o paketu pravosudnih zakona

03.12.2014 07:26 ZAGREB, 2. prosinca 2014.(Hina), Nakon gotovo šestosatne rasprave o 126 amandmana na državni proračun za iduću godinu, saborski zastupnici su u poslijepodnevnom nastavku sjednice razmatrali paket pravosudnih zakona, a do kraja kratke rasprave ostalo ih je tek desetak. 
"Izmjenama Zakona o upravnim sporovima neće se ispuniti načela ubrzanja, efikasnosti boljeg vođenja upravnog sudovanja i upravnog postupanja u Hrvatskoj", rekao je HDZ-ov zastupnik Davorin Mlakar, koji zamjera što se umjesto tri stupnja rješavanja u upravnim stvarima uvodi i četvrti stupanj. "Postupci će se još odužiti, osobito s obzirom na nadležnost prvoga i drugog stupnja upravnog sudovanja te ćemo dobiti još teže ostvarenje legitimnih prava pred upravnim sudovima", dodao je Mlakar. Upravni sud u Zagrebu, upozorio je, ima zaostatak predmeta od tri godine. HDZ predlaže da se ograniči proširivanje ovlasti upravnih sudova jer će u suprotnom sudovi biti zatrpani predmetima.

Predloženim zakonskim izmjenama omogućit će se ujednačenost sudske prakse te spriječiti rastuća pravna nesigurnost građana, rekla je zamjenica ministra pravosuđa Sandra Artuković-Kunšt predstavljajući zakonske izmjene koje su pred zastupnicima u drugom čitanju. Kako ujednačiti sudsku praksu, upitao je nezavisni vijećnik Branko Vukšić, koji je upozorio na primjer neujednačene prakse presuda u slučajevima zagrebačkoga gradonačelnika Milana Bandića u sporu s RTL-om i HTV-om.

Izmjenama zakona, objasnila je Artuković-Kunšt, precizirat će se odredbe o "mjesnoj nadležnosti, prekidu postupka, izuzeću, rukovođenju raspravom, objavi presude i odlučivanju u upravnom sporu i postupku ocjene zakonitosti općih akata". "Poboljšat će se kvaliteta upravnog spora, ujednačiti sudska praksa, omogućiti kvalitetnija kontrola rada javnopravnih tijela, stvoriti stabilno pravno okruženje, a sucima upravnih sudova pružiti kvalitetniji procesni okvir za postupanje", rekla je zamjenica ministra pravosuđa.

Laburist Mladen Novak u raspravi je upozorio na potrebu jačanja Pravosudne akademije, pri čemu je zamjerio što s tim u vezi nisu uvaženi prijedlozi pučke pravobraniteljice. Ta je akademija, ustvrdio je, svjesno zanemarena, smanjen je broj zaposlenih te radionica."Ne slažem se s Vama kada to tvrdite jer je stalna edukacija sudaca prioritet i samo ona može unaprijediti sustav pravosuđa", odgovorila mu je Artuković-Kunšt. Zastupnici su kratko raspravili i izmjene Zakona o vlasništvu i drugim stvarnim pravima koje se predlažu s obzirom na to da sređivanje zemljišno-knjižnog sa stvarnim pravnim stanjem na nekretninama nije dovršeno te se njegov dovršetak očekuje za dvije godine.

Uknjižba prava vlasništva Republike Hrvatske od strateškog je značenja za državu s obzirom na to da protekom roka iz valjanog zakona neće biti moguće zaštititi pravo vlasništva Republike Hrvatske na neuknjiženim nekretninama te se predlaže produljenje odgode roka povjerenja u pravnom prometu nekretnina u korist stjecatelja do 1. siječnja 2017. "Čini se da je predlagateljica, hrvatska Vlada, kojoj ionako mnogi poslovi nisu bitni, što često čujemo i od predsjednika Vlade, zaspala pa je shvatila 10 dana pred kraj redovitog zasjedanja Sabora da dolaze neki rokovi na naplatu", poručio je vladajućima Davorin Mlakar.