Dnevne novosti

Mrsić: osobu s invaliditetom morat će zaposliti 7600 poslodavaca

04.12.2014 07:18 ZAGREB, 3. prosinca 2014.(Hina), Obvezu da zaposli osobu s invaliditetom imat će 7600 poslodavaca, precizirao je u srijedu ministar rada Mirando Mrsić u saborskoj raspravi o izmjenama Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom
Neki od tih poslodavaca već imaju zaposlene takve osobe, prema tome će vrlo lako ispuniti kvotu, uvjeren je ministar. Od 1. siječnja iduće godine, svi poslodavci koji zapošljavaju najmanje 20 radnika bit će dužni zaposliti određeni broj osoba s invaliditetom, ovisno o ukupnom broju zaposlenih i djelatnosti koju obavljaju. Od te obveze izuzeta su strana diplomatska i konzularna predstavništva te integrativne i zaštitne radionice. Ponuđenim izmjenama iz obveze kvotnog zapošljavanja izuzela bi se i predstavništva stranih osoba. Tvtke koje ne ispune kvotu, odnosno ne zaposle osobu s invaliditetom, plaćale bi novčane kazne u iznosu od 30 posto minimalne plaće, dakle oko 900 kuna po osobi.

Ministar smatra da će za oko 35 tisuća osoba s invaliditetom, odnosno za toliko radnih mjesta biti raspisane kvote. Na Zavodu za zapošljavanje je 6762 osoba s invaliditetom, ako će zakon obuhvatiti 7600 poslodavaca i ako bi svaki zaposlio po jednoga, onda više ni jedna osoba s invaliditetom ne bi bila bez posla, zaključuje Boro Grubišić (HDSSB). Ističe i da novi obveznici zapošljavanja osoba s invaliditetom nisu samo poslodavci u javnom, već i u privatnom sektoru ako zapošljavaju 20 i više radnika.

Silvano Hrelja (HSU) upozorava da komunalna, državna, javna poduzeća još uvijek ne mogu izravno sklopiti aranžman sa zaštitnom ustanovom, odnosno radionicom, pa makar šivala radna odijela i to jer su obveznici javne nabave. A ta bi poduzeća trebala biti prva koja će prepoznati društvenu korist da kod takvih osoba nabavljaju proizvode, kaže Hrelja.