Dnevne novosti

Ovaj tjedan u Europskoj uniji

08.12.2014 07:11 BRUXELLES, 7. prosinca 2014.(Hina), Ovaj tjedan Europska komisija polaže svečanu prisegu pred Sudom Europske unije u Luxembourgu, u Bruxellesu se održava niz ministarskih sastanaka, a pregovarači Parlamenta i Vijeća nastavljaju pregovore o proračunu za sljedeću godinu. 
Europska komisija na čelu s Jeanom-Claudom Junckerom položit će, prema dugogodišnjoj tradiciji, prisegu pred Sudom EU-a da će poštovati ugovore EU-a i Povelju o temeljnim pravima, te da će svoju dužnost obavljati potpuno neovisno i u interesu Unije. To uključuje i obvezu povjerenika da se ne ravnaju prema instrukcijama vlada ili bilo kojih drugih institucija te da se suzdržavaju od aktivnosti koji nisu u skladu s njihovim dužnostima. U utorak se sastaju ministri financija 28 zemalja članica EU-a, a u ponedjeljak popodne ministri financija zemalja koje čine eurozonu.

Ministri će ponovno razgovarati o uvođenju poreza na financijske transakcije putem mehanizma pojačane suradnje, ali su mali izgledi da se postigne pomak do kraja ove godine. Početkom 2014. godine, 11 zemalja, među njima Njemačka i Francuska, odlučilo je uvesti porez na financijske transakcije kroz pojačanu suradnju, jer o tom nije bilo moguće postići konsenzus svih zemalja članica. Pregovarači Parlamenta i Komisije ponovno se sastaju u ponedjeljak kako bi pokušali postići dogovor o proračunu za sljedeću godinu i plaćanju zaostalih obveza iz ovogodišnjeg proračuna.

Postigne li se dogovor, on bi mogao biti potvrđen na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koji počinje tjedan dana poslije, a ako ne, EU će u prvim mjesecima 2015. imati privremeni proračun, koji se formira tako da se proračun od prethodne godine podijeli na 12 jednakih dijelova i onda se EU financira na mjesečnoj osnovi dok se dogovori godišnji proračun. Zemlje članice žele ograničiti proračun EU-a za sljedeću godinu na 140 milijardi eura, dok parlamentarci traže 146,4 milijarde. Prethodni pokušaj usuglašavanja proračuna je propao i Komisija je izišla s novim prijedlogom.

Komisijin prijedlog proračuna predviđa 145,2 milijarde eura u obvezama, što je za 1,8 posto više od ovogodišnjeg proračuna te 141,3 milijarde u plaćanjima, 0,7 posto više nego u ovogodišnjem proračunu. U utorak se sastaju ministri zemalja članica zaduženi za energiju, koji će između ostaloga razgovorati i o vanjskim aspektima energetske polititike u svjetlu nedavnog odustajanja Rusije od projekta Južni tok. U četvrtak je sastanak ministara zaduženih za rad i socijalnu politiku, a u petak se sastaje Vijeće za vanjske poslove, koje će razgovarati o pitanjima međunarodne razvojne politike.