Dnevne novosti

Eurozona za dva mjeseca produljila program pomoći Grčkoj

09.12.2014 07:08 BRUXELLES, 8. prosinca 2014.(Hina/AFP), Eurozona je odlučila za dva mjeseca produljiti program pomoći Grčkoj koji istječe 31. prosinca, objavljeno je u ponedjeljak navečer u Bruxellesu. 
"Euroskupina je spremna Grčkoj tehnički produljiti sadašnji program pomoći za dva mjeseca", kazali su ministri financija okupljeni na sastanku u Bruxellesu. Odluku trebaju odobriti parlamenti nekoliko država članica. "Grčke vlasti napredovale su od našeg prvog sastanka u studenome (...) ali nedovoljno da sada ili do kraja godini Trojka (Europska središnja banka, Komisija i Međunarodni monetarni fond) završi reviziju", rekao je predsjednik euroskupine Jeroen Dijsselbloem. Produljenje će omogućiti da se revizija završi i "da se otvori put za novu tranšu pomoći od 1,8 milijarda eura", rekao je. Ranije se spominjala mogućnost šestomjesečnog produljenja.

Dijsselbloem je ocijenio da je dva mjeseca dostatan rok da grčke vlasti i Trojka razriješe sve nesuglasice i prekinu pat poziciju u kojoj su već nekoliko mjeseci.Trojka i grčke vlasti razilaze se u nekoliko pitanja zbog čega nije isplaćena zadnja tranša pomoći od 1,8 milijarda eura. Grčki parlament prihvatio je noću na ponedjeljak proračun za 2015. no grčki vjerovnici ocjenjuju da će Grčkoj trebati još dodatne dvije do tri milijarde eura u 2015. da ispuni svoje ekonomske ciljeve. Atena, koja je u napornom program međunarodne pomoći od 2010. godine, takvu procjenu odbacuje.

Po isteku sadašnjeg programa pomoći eurozona planira odobriti Grčkoj preventivnu liniju pomoći koja bi trebala umiriti tržišta. Ta preventivna pomoć bila bi praćena blažim uvjetima u odnosu na sadašnji program pomoći u kojem Trojka zahtijeva nove oštre mjere štednje.