Dnevne novosti

Visoka predstavnica EU-a u posjetu Ukrajini sljedećeg tjedna

12.12.2014 07:08 BRUXELLES, 11. prosinca 2014.(Hina/Reuters), Visoka predstavnica EU-a za vanjsku politiku Federica Mogherini otputovat će u utorak u Kijev gdje će s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom razgovarati o krizi na istoku zemlje koji je u rukama pobunjenika, priopćila je Europska unija u četvrtak. 
Usto će razgovarati o gospodarskim, političkim i pravosudnim reformama koje je, po mišljenju EU-a, nužno što prije provesti u Ukrajini. Njezino se putovanje događa nakon posjeta ukrajinskog premijera Arsenija Jacenjuka Bruxellesu u ponedjeljak u vezi s gospodarsko-političkom suradnjom o kojoj je u lipnju potpisan ugovor.

Mogherini, bivša talijanska ministrica vanjskih poslova, rekla je da želi pomoći u rješavanju krize koja je izbila zbog ruskog pripojenja ukrajinskog poluotoka Krima i ruske potpore separatističkim pobunjenicima na istoku Ukrajine, nakon čega su EU i Sjedinjene Države uvele Rusiji gospodarske sankcije. Ukrajina je u četvrtak izvijestila da su poginula još trojica njezinih vojnika a osmorica su ranjena u pobunjeničkim napadima u zadnja 24 sata. Time se krši primirje koje je počelo u utorak.

Glasnogovornik vlade Andrij Lisenko rekao je da su vladine snage 22 puta napadnute u posljednja 24 sata, iako se vojska i dalje drži prekida vatre. Mogherini je prošli tjedan u Švicarskoj razgovarala s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovim i rekla da je spremna posjetiti Moskvu ako postoje izgledi za napredak.

Ministri vanjskih poslova i čelnici EU-a trebaju sljedećeg tjedna razgovarati o ukrajinskoj krizi. Diplomati kažu da EU ne planira nove sankcije Rusiji, ali se sprema pooštriti ograničenja investiranja na Krimu.