Dnevne novosti

Pusić: Šešelj je incident koje ne smije smetati odnosima Srbije i Hrvatske

18.12.2014 07:01 BEOGRAD, 17. prosinca 2014.(Hina), Potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić ocijenila je u srijedu u Beogradu da se odnosi Srbije i Hrvatske nakon "slučaja Šešelj" popravljaju, a krizu između dviju država nazvala je incidentom koji postignutu razinu suradnje ne smije vratiti unazad.
"Ovo je bio jedan incident. Naravno da nitko u Hrvatskoj nije mislio da puštanje Vojislava Šešelja ima veze sa Srbijom. Ono što smo mi očekivali je, s obzirom na povijest i ratnohuškačku retoriku koja je rezultirala ogromnim tragedijama, da se vlasti Srbije jasno distanciraju", rekla je Pusić novinarima nakon razgovora s kineskim premijerom Lijem Keqiangom u sklopu summita Kine i zemalja središnje i istočne Europe, koji je jučer započeo u Beogradu.

Pusić je naglasila kako Hrvatska nije od Srbije očekivala "poruku političarima, već društvu". "Smatrali smo kako bi bilo dobro da se vlasti u Srbiji jasno distanciraju", rekla je hrvatska šefica diplomacije, sugerirajući kako već i njen dolazak u Beograd potvrđuje da je poslije "slučaja Šešelj" nastupilo zatopljavanje odnosa koji su zapali u krizu nakon Šešeljeva dolaska iz haaškog pritvora i niza poruka kojima je potaknuo reakcije javnosti u Hrvatskoj.

Pusić je ocijenila da su Srbija i Hrvatska dosad već imale i puno hladnije i neprijatnije odnose, ali su se stvari promijenile i obje države u interesu svojih građana moraju gledati u budućnost. "Ovo je jedan incident koji nas je upozorio da moramo biti dodatno oprezni i imati vrlo jasan stav kao političari", rekla je Pusić inzistirajući da političari u regiji moraju smanjivati tenzije. "Kad god tenzije iz bilo kojih razloga porastu, nije na nama da na njima jedrimo, već da taj balon ispušemo i spustimo na zemlju. Naša je zadaća da ljudima učinimo život lakšim, a ne težim - i u komunikaciji, poslu, suradnji na gospodarskom planu, gdje Srbija i Hrvatska imaju mnogo zajedničkih interesa i mogućnosti", rekla je Pusić.

Njeno je stajalište da "incident sa Šešeljem nije nešto što na drugi rok treba vratiti unazad odnose Srbije i Hrvatske". "Činjenica da smo susjedi je trajna i interesi jednog i drugog društva su stabilnost i bolji život, bolji standard...To je naš posao. A ovakve stvari nas u tome smetaju i unazađuju i zato ih jasno treba izbaciti iz naše komunikacije", poručila je Pusić u Beogradu. Hrvatska šefica diplomacije nije se prilikom boravka u Srbiji sastala s predstavnicima srbijanskog državnog vrha, a prije dolaska na summit Kine i 16 zemalja istočne i središnje Europe u Beogradu izjavila je da je, što se tiče bilateralnih posjeta, na redu dolazak srbijanskog ministra vanjskih poslova Ivice Dačića u Zagreb iduće godine.