Dnevne novosti

Zmajlović: Hrvatska podržava politiku kružnog gospodarstva

18.12.2014 07:01 BRUXELLES, 17. prosinca 2014.(Hina), Hrvatska podržava politiku kružnog gospodarstva i pozdravlja najavu Komisiju da povlačenje zakonodavnog paketa o kružnom gospodarstvu ne znači odustajanje od te politike, izjavio u srijedu u Bruxellesu hrvatski ministar zaštite okoliša Mihael Zmajlović.
Zmajlović je u srijedu sudjelovao na sastanku ministara za zaštitu okoliša zemalja članica EU-a, na kojem se, između ostaloga, razgovaralo o najavi Komisiji da će povući zakonodavni paket o kružnom gospodarstvo. "Vodila se o tome rasprava, tijekom koje se od Komisije tražilo da pojasni što znači povlačenje prijedloga i što znači najava da će izići s ambicioznijim prijedlozima.

Inzistiralo se na tome da se povlačenje ne smije tumačiti kao odustajanje od politike kružnog gospodarstva, a to je Komisija i potvrdila", rekao je Zmajlović. Dodao je da Hrvatska podržava politiku kružnog gospodarstva jer to pridonosi otvaranju radnih mjesta i očuvanju prirodnih resursa. "Mi podržavamo tu politku i u komunikaciji s javnošću ističemo da svaka tona otpada koja ne završi na odlagalištu nego ide na daljnju obradu, recikliranje, otvara nova radna mjesta, čuva sirovine i štiti prirodna bogatstva", rekao je Zmajlović.

Europska komisija je u utorak predstavila svoj radni program za sljedeću godinu, koji između ostaloga, uključuje povlačenje 80-tak zakonskih prijedloga. Među njima je i zakonodavni paket o kružnom gospodarstvu, predstavljen u srpnju ove godine, a kojim se na minimum želi smanjiti odlaganje otpada na odlagališta, a da se najveći dio kroz recikliranje ponovno vrati u uporabu. Zmajlović je rekao da je Hrvatska od 2012. postigla veliki uspjeh u primarnom razvrstavanju otpada na kućnom pragu, što onda bitno povećava količinu otpada koji odlazi na recikliranje.

Godine 2012. samo 45 posto stanovnika Hrvatske imalo je pristup nekom obliku primarne selekcije otpada, a danas je taj postotak narastao na 85 posto, rekao je ministar. "To je rezultat intenzivnih ulaganja u opremu gradova i općina koje smo financirali iz Fonda za zaštitu okoliša i sada nama predstoji faza obrazlaganja i edukacije građana", rekao je Zmajlović.