Dnevne novosti

Mrsić: na nama je kako najbolje iskoristiti 14 milijardi kuna iz ESF-a

22.12.2014 07:12 ZAGREB, 19. prosinca 2014. Hina, Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić izrazio je u petak zadovoljstvo jer je Europska komisija prihvatila hrvatski Operativni progam i odobrila 14 milijardi kuna iz Europskog socijalnog fonda (ESF), kazavši kako je "na nama da taj novac iskoristimo na najbolji mogući način".
"Time je Hrvatska ispunila prvi korak, a sada je na nama da taj novac upotrijebimo na najbolji mogući način kako bi smanjili nezaposlenost i spriječili socijalnu isključenost, posebno određenih kategorija građana - mladih, dugotrajno nezaposlenih i starijih radnika", rekao je Mrsić na konferenciji za novinare u Banskim dvorima. Kroz petogodišnje razdoblje će odobrenih 1,8 milijardi eura biti namijenjeno za zapošljavanje i sprječavanje socijalne isključenosti, te za financiranje reforme strukovnog obrazovanja i rada javne uprave.

Mrsić najavljuje da će se od tog novca za zapošljavanje mladih utrošiti 532 milijuna eura. Napomenuo je kako je Hrvatska taj novac već počela trošiti jer se mjere iz Garancije za mlade provode već godinu dana, a financiraju iz državnog proračuna. Sada ćemo, objašnjava, dobivenim sredstvima taj potrošeni novac vratiti u proračun. Za program suzbijanja siromaštva osigurano je 328 milijuna eura, a za program obrazovanja i cjeloživotnog učenja 450 milijuna eura. "To je primarno reformski program jer moramo promijeniti strukovno obrazovanje tako da strukovne škole budu integrirane, odnosno povezane s realnim sektorom", ističe Mrsić.

Isto tako, dodaje, cjeloživotno obrazovanje u kojem je sada svega tri posto radnika mora se podići na višu razinu. Četvrti dio Operativnog programa odnosi se na javnu upravu, odnosno reformske programe koji će pospješiti njezinu učinkovitost. "Za to je namijenjen 191 milijun eura", rekao je Mrsić dodavši kako će se s još oko 80 milijuna eura "za tehničku pomoć" omogućiti transferi znanja i iskustva iz EU u Hrvatsku. Napomenuo je da će do kraja godine u proračun stići 15 milijuna eura tzv. predfinanciranja, odnosno sredstava za početak provedbe projekata.

EK je primila ukupno 187 prijedloga operativnih programa od kojih je do sada usvojeno 68. Na pitanje novinara kako komentira izjave hrvatskih oporbenih zastupnika u Europskom parlamentu da hrvatski Operativni program nije usvojen zato što je dobar, već zato što se Europi više ne da čekati pa usvaja sve programe, Mrsić je odgovorio kako još 119 programa nije odobreno. "Oporba kao oporba, valjda im se to ne sviđa. Žao mi je, ali prihvaćanje Operativnog programa je činjenica", zaključio je Mrsić.