Dnevne novosti

Hrvatski Crveni križ stradalima u poplavama isplatio ukupno 59,314 milijuna kuna

22.12.2014 07:16 ZAGREB, 19. prosinca 2014. (Hina), Hrvatski Crveni križ (HCK) ukupno je dosad isplatio 59,314 milijuna kuna novčane pomoći stradalima u svibanjskim poplavama s područja Vukovarsko-srijemske županije - u prvome krugu isplaćeno je 34,434 milijuna kuna za 8.675 osoba, a u upravo dovršenome drugom krugu 24,880 milijuna kuna za 6.220 osoba, izvijestio je u petak HCK.
Rok za prigovore na drugi krug isplate traje do 15. siječnja 2015.. Odluke Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja koje se temelje na Zakonu o saniranju posljedica katastrofe na području Vukovarsko-srijemske županije, nije bilo moguće primijeniti zbog neriješenih imovinsko-pravnih odnosa na nekim poplavljenim nekretninama, ističe u priopćenju HCK. Budući da su takve okolnosti mogle dovesti do nepravedne raspodjele pomoći, HCK je za isplatu odlučio upotrijebiti popis načelnika općina Gunja, Drenovci i Vrbanja, koji je korišten za prvi krug isplate pomoći, te popis osoba čije je prigovore Komisija za rješavanje prigovora pozitivno riješila.

Iz HCK-a navode da su prilikom sastavljanja popisa osoba koje stvarno žive na poplavljenim područjima te rješavanja pristiglih prigovora, korištene isključivo informacije kojima raspolažu jedinice lokalne samouprave te evidencija prebivališta Ministarstva unutarnjih poslova. U slučajevima kad iz priložene dokumentacije nije bilo moguće utvrditi boravište osobe, nadležna policijska uprava obavljala je terensku provjeru. HCK se odlučio na promjenu odluke jer smatra da nesređene zemljišne knjige i imovinsko-pravne barijere ne smiju stajati na putu raspodjeli humanitarne pomoći onima kojima je potrebna.