Dnevne novosti

Vlada: DPS za 2015. godinu najviše 245 kuna

24.12.2014 07:15 ZAGREB, 23. prosinca 2014. (Hina), Vlada je u utorak odredila da će državna poticajna sredstva (DPS) za stambenu štednju u 2015. godini iznositi 4,9 posto na iznos uplaćene štednju ili najviše 245 kuna.
Ministar financija Boris Lalovac ocjenjuje da se radi o još uvijek dobrom i atraktivnom prinosu s obzirom da je prinos na državne obveznice oko 4 posto. Vlada je u utorak dala suglasnost za preuzimanje duga HŽ Infrastrukture temeljem danih jamstava i neplaćenih obveza davanja dužnika, povećanjem kapitala javnog dobra. Tom suglasnošću Vlada u javni dug preuzima 1,77 milijardi kuna po kreditu koji je bio namijenjen financiranju investicija HŽ Infrastrukture odnosno osuvremenjivanja željezničke infrastrukture. Provedbom preuzimanja duga, kapital javnog dobra evidentiran u poslovnim knjigama HŽ Infrastrukture na dan 31. listopada 2014. godine, povećava se na ukupni iznos od 1,9 milijardi kuna.

Vlada je u utorak donijela i dvije odluke o davanju državnih jamstava u korist Hrvatske poštanske banke i/ili drugih poslovnih banaka u zemlji i inozemstvu, za financiranje novogradnji u Brodosplitu. Jedno je jamstvo izdano na iznos od 12,7 milijuna eura, a drugo na ukupno 23,3 milijuna eura za više novogradnji. Jamstva se izdaju za osiguranje avansnih uplata naručitelja brodova odnosno teglenica. Na dnevnom redu Vlade bio je i program provedbe Strategije borbe protiv siromaštva i socijalne isključenosti za razdoblje od 2014. do 2016. godine.

Potpredsjednica Vlade i ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačič kazala je kako Vlada drži da je najbolji oblik borbe protiv siromaštva zapošljavanje. Tvrdi da je u predstečajnim nagodbama spašeno više od 33 tisuće radnih mjesta, a da je 60 posto mladih obuhvaćenih programom stručnog osposobljavanja našlo zaposlenje. Podsjetila je i na podizanje socijalne naknade samcima za 200 kuna te najavila za iduću godinu stupanje na snagu zakona o osobnom stečaju, a za polovicu siječnja definiranje pojedinosti i donošenje odluke o načinu i obuhvatu otpisa duga najugroženijim blokiranim građanima.