Dnevne novosti

HZMO: Od 1. siječnja promjena roka za dostavu prijave o početku osiguranja

31.12.2014 07:20 ZAGREB, 30. prosinca 2014. (Hina), Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) izvijestio je u utorak da od 1. siječnja počinje promjena roka za dostavu prijave o početku osiguranja, tako da je obveznik (poslodavac) dužan dostaviti prijavu o početku osiguranja najranije 8 dana prije početka rada, a najkasnije prije samog početka rada.
Izmjenama Zakona o mirovinskom osiguranju, koje stupaju na snagu 1. siječnja, promijenjeni su rokovi za uspostavljanje prijave o početku osiguranja za osobe u radnom odnosu i s radnim odnosom izjednačene ili slične osnove osiguranja. Poslodavac je dužan HZMO-u dostaviti prijavu o početku osiguranja najranije 8 dana prije početka rada, a najkasnije prije samog početka rada.

Nakon uspostavljanja prijave, obveznik preuzima potvrdu u elektroničkom (PDF) obliku (ako je Zavodu dostavio e-prijavu) odnosno ovjereni primjerak prijave u papirnatom obliku (ako prijava nije uspostavljena u elektroničkom obliku). Potvrda služi kao dokaz nadležnim tijelima da je prijava uspostavljena u zakonskom roku. Ako osiguranik ne počne raditi na dan početka osiguranja koji je dogovoren i uglavljen u odgovarajućem ugovoru, obveznik je to dužan dojaviti Zavodu taj dan, u protivnom je propisana kazna od 61.000 kuna do 100.000 kuna.

HZMO podsjeća da se prijave obavljaju isključivo elektroničkim putem preko usluge e-prijave dostupne na internetskoj stranici Zavoda www.mirovinsko.hr, uz iznimku poslodavaca koji zapošljavaju do 3 radnika.