Dnevne novosti

Odvjetnik Matijević od Ustavnog suda traži da riješi Glavaševu tužbu

08.01.2015 07:05 OSIJEK, 7. siječnja 2015. Hina, Dražen Matijević, odvjetnik Branimira Glavaša koji u BiH služi zatvorsku kaznu zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva, zatražio je u srijedu od Ustavnog suda da, bez ikakvog daljnjeg odlaganja, donese odluku o ustavnoj tužbi, koju je u ime svog branjenika, podnio prije četiri godine i četiri mjeseca.
U otvorenom pismu Ustavnom sudu, koje je pročitao medijima u svom osječkom odvjetničkom uredu, Matijević je ustvrdio da je takvim nepostupanjem prekršen Ustavni zakon o Ustavnom sudu, što propisuje da će "Ustavni sud donijeti odluku o zahtjevu, prihvaćenom prijedlogu i ustavnoj tužbi u roku od najviše godinu dana".

Budući da je i Zakonom o kaznenom postupku propisano da će u postupcima u kojima je okrivljeniku privremeno oduzeta sloboda sudovi i državna tijela postupati osobito žurno Matijević smatra kako Ustavni sud svojm nepostupanjem po ustavnoj tužbi, osim kršenja Ustavnog zakona, nije obavio dužnost koja je smisao njegova postojanja, a to je "zaštita temeljnih ljudskih prava svakoga građanina zajamčenih Ustavom". Podsjetio je kako je ustavnom tužbom zatražio zaštitu temeljnih ljudskih prava svoga branjenika zajamčenih Ustavom i to prava na suđenje pred neovisnim sudom, prava na suđenje na temelju zakonitih dokaza, u kojem obrani optuženika moraju biti osigurane jednake mogućnosti dokazivanja kao i optužbi.

Matijević smatra kako je, u slučaju da navodi u njegovoj tužbi nisu točni, tužbu trebalo odbiti, a ako se utvrdi da su istiniti, tužbu prihvatiti te ukinuti prvostupanjsku i drugostupanjsku presudu i to bez oklijevanja, jer je njegovom klijentu, temeljem presude koju smatra nezakonitom i neustavnom, oduzeto pravo na slobodu. Na upit novinara je li na svoja dosadašnja obraćanja Ustavnom sudu dobio neke odgovore Matijević je kazao kako je dobio odgovor da se "radi o strahovito opsežnom predmetu, na kojemu se intezivno radi". Drži da opsežnost predmeta ne može biti valjana isprika za nedonošenje odluke u roku od godinu dana, jer taj sud nije dužan ulaziti u pojedinosti kaznenog postupka, već samo utvrditi je li postupcima redovnih sudova došlo do povrede Ustavom zajamčenih prava i sloboda.

Na novinarski upit kako objašnjava toliko čekanje na odluku Ustavnog suda Matijević je odgovorio kako to može objasniti "jedino političkim motivima i utjecajima", jer, kako drži, nema logičkog objašnjenja zbog opsežnosti spisa. Zbog ratnog zločina nad srpskim civilima u Osijeku Glavaš je pravomoćno osuđen na osam godina, a kaznu mu je potvrdilo i pravosuđe susjedne BiH gdje je odlučio odslužiti zatvor. Do sada je 'odradio' tri petine zatvorske kazne čime je stekao pravo na izvanzatvorske pogodnosti koje je, po pisanju medija, počeo koristiti prošlog vikenda.