Dnevne novosti

EU govori o pozitivnim znacima Moskve u ukrajinskom sukobu

09.01.2015 07:03 RIGA, 8. siječnja 2015.(Hina/AFP), Europska unija je u četvrtak izvijestila o "ograničenim pozitivnim znacima" koje Rusija šalje u vezi s ukrajinskim sukobom, nekoliko dana prije summita koji se treba održati u Astani.
Postoje "ograničeni, ali pozitivni znaci ruske strane zadnjih tjedana", rekla je visoka predstavnica Europske unije za vanjsku politiku Federica Mogherini na tiskovnoj konferenciji u Rigi u prigodi početka latvijskog predsjedanja EU-om. No "percepcija ukrajinskih čelnika za nas je važna. Moramo vjerovati Ukrajincima ako kažu da postoje pomaci", dodala je u društvu latvijskog ministra vanjskih poslova Edgarsa Rinkevicsa koji će ovog vikenda posjetiti Kijev i Moskvu, gdje će se u ponedjeljak sastati s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. "U utorak ćemo više znati o tome", rekla je Mogherini govoreći o "presudnom" trenutku.

Rinkevics je u srijedu rekao kako se čini da je Rusija nešto "otvorenija" za mirno rješenje ukrajinskog sukoba, dodavši da je njegova zemlja voljna razmisliti o ublažavanju europskih sankcija Moskvi. Po riječima Federice Mogherini, stanje na terenu na istoku Ukrajine "nešto je bolje danas nego prije nekoliko mjeseci". Mogherini nije potvrdila održavanje summita u glavnom kazahstanskom gradu Astani 15. siječnja na kojemu trebaju sudjelovati ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski Petro Porošenko pod pokroviteljstvom njemačke kancelarke Angele Merkel i francuskog predsjednika Francoisa Hollandea.

"Pregovori se nastavljaju na političkoj i na stručnoj razini", rekla je. U vezi s ukidanjem europskih sankcija podsjetila je na stajalište EU-a da će to ovisiti o primjeni na terenu ugovora iz Minska potpisanog u rujnu radi mirnog rješenja sukoba. "Daleko smo od toga", istaknula je. I njemačka kancelarka Angela Merkel je u četvrtak isključila bilo kakvu mogućnost ukidanja sankcija ne bude li se ugovor "u cijelosti" poštovao. Francuski predsjednik Francois Hollande je u ponedjeljak ocijenio da bi ih trebalo ukinuti "bude li pomaka u Astani".