Dnevne novosti

Sabor čeka prijedlog novog braniteljskog zakona, neće raspravljati o zahtjevu prosvjednika

14.01.2015 07:41 ZAGREB, 13. siječnja 2015.(Hina) Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko dao je u utorak naslutiti da Sabor neće raspravljati o odnosu državnih institucija prema hrvatskim braniteljima, što traže organizatori braniteljskog prosvjeda ispred resornog ministarstva u Savskoj ulici. 
"Čekamo da nadležno radno tijelo ubrza proces izrade novog zakona o pravima branitelja kako bi što prije došao na plenarno zasjedanje", rekao je Leko novinarima upitan za spomenuti braniteljski zahtjev. Podsjetio je pritom da je saborski Odbor za ratne veterane osnovao radnu skupinu koja bi u Saboru radila na prijedlogu novog zakona o pravima hrvatskih branitelja. "Sabor raspravlja o dokumentu", uzvratio je Leko na novinarsku konstatciju da rasprave, zapravo, neće biti.

Podsjetio je i što je sve poduzeto da se udovolji zahtjevima branitelja - kao predsjednik Sabora inicirao je raspravu na Odboru za ratne veterane, Odbor je prihvatio zahtjev skupine branitelja da se iz javne rasprave povuče zakon o pravima hrvatskih branitelja, što je i učinjeno. "Na istom Odboru, na moj prijedog donesen je zaključak koji je upućen Vladi i Vlada je donijela uredbu da se iz Zakona o mirovinskom osiguranju povlače odredbe koje se odnose na hrvatske branitelje", rekao je Leko. Odbor je, naglasio je, osnovao radnu skupinu Odbora i braniteljske populacije, kako bi u Hrvatskom saboru izradili prijedlog novog zakona o pravima hrvatskih branitelja.

Predsjednik Udruge 100-postotnih ratnih vojnih invalida Đuro Glogoški u subotu je rekao kako su organizatori braniteljskog prosvjeda poslali Saboru pismeni zahtjev da se na prvoj ovogodišnjoj sjednici u dnevni red uvrsti rasprava o odnosu državnih institucija prema braniteljima.