Dnevne novosti

EP: Zeleni dobili potporu za prijedlog o istražnom povjerenstvu za LuxLeaks

15.01.2015 07:23 STRASBOURG, 14. siječnja 2015.(Hina) Sve političke skupine u Europskom parlamentu podržale su u srijedu prijedlog Zelenih da se osnuje istražno povjerenstvo koje bi istraživalo porezne utaje nakon otkrića afere LuxLeaks. 
"Pozdravljamo potporu svih političkih skupina za osnivanje istražnog povjerenstva o izbjegavanju poreza i poreznom dampingu u Europi. Široka potpora znači da je takvo povjerenstvo doista najprikladniji i važan instrument Europskog parlamenta za istraživanje otkrića iz afere LuxLeaks kako bi se osigurao sveobuhvatni odgovor na razini EU-a. Europski parlament i njegov predsjednik sada moraju poduzeti potrebne korake kako bi se što prije osnovalo povjerenstvo", rekao je predsjednik zastupničkog kluba Zelenih Philippe Lamberts.

Sada je na šefovima zastupničkih klubova da odluče hoće li takav zahtjev uputiti cijelom Parlamentu koji o tome mora odlučiti na plenarnoj sjednici.

Skupina istraživačkih novinara iz više europskih zemalja objavila je u studenom prošle godine dokumente koji pokazuju da je najmanje 340 međunarodnih tvrtki, uključujući PepsiCo, AIG i Deutsche Bank, sklopilo tajne dogovore s Luksemburgom kako bi plaćale bitno manje poreze na dobit, u nekim slučajevima samo 0,25 posto. Otkriće je dovelo u neugodnu situaciju predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera koji je bio premijer Luksemburga od 1995. do 2003., kada su ti porezni sporazumi dogovarani.