Dnevne novosti

ICC najavio istragu o ratnim zločinima nad Palestincima

19.01.2015 07:00 DEN HAAG/JERUZALEM, 16. siječnja 2015. Glavni tužitelj Međunarodnoga kaznenog suda (ICC) najavio je u petak početak predistrage o navodnim ratnim zločinima počinjenim nakon ljeta 2014. na palestinskim područjima, na što je Izrael odmah reagirao nazivajući odluku suda "sramotnom".

Predistragom će se utvrditi postoji li "opravdan razlog" za pokretanje istrage, dodao je ured glavnog tužitelja u priopćenju. Palestinska vlada je 2. siječnja prihvatila Rimski statut, temeljni dokument suda, čime glavni tužitelj stječe nadležnost nad pokretanjem istraga o eventualnim zločinima u budućnosti.

Predsjednik Palestinske samouprave Mahmoud Abbas istodobno je ICC-u poslao dokument kojim glavnog tužitelja ovlašćuje da provede istragu o navodnim zločinima počinjenim "na okupiranom palestinskom području nakon 13. lipnja 2014." kada je Izrael počeo veliku kampanju uhićenja na okupiranoj Zapadnoj obali nakon koje je uslijedio rat u Gazi. To omogućuje sudu da se bavi ratom između Izraela i militanata Hamasa u Gazi u srpnju-kolovozu 2014. tijekom kojega je ubijeno više od 2100 Palestinaca i 73 Izraelca.

Izrael je preko svog ministra vanjskih poslova Avigdora Liebermana nazvao početak predistrage ICC-a o navodnim ratnim zločinima u Palestini "sramotnom" odlukom. Lieberman je rekao da Izrael neće surađivati na tim istragama. Ova predistraga je "sramotna odluka čija je jedina svrha da potkopa pravo Izraela da se brani od terorizma", rekao je Lieberman a prenijele su njegove službe. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon potvrdio je da će Palestinci - čiji su mirovni pregovori s Izraelom propali - formalno postati član ICC-a 1. travnja na njihov zahtjev, čemu se snažno protive Izrael i Sjedinjene Države.