Dnevne novosti

Obiteljski zakon: Pravobraniteljica protiv Ustavnog suda, HDZ protiv pravobraniteljice

19.01.2015 07:25 ZAGREB, 16. siječnja 2015.(Hina), Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić uputila je u petak Hrvatskom saboru, saborskom Odboru za Ustav, Poslovnik i politički sustav, Vladi i Ustavnom sudu preporuke u vezi suspenzije Obiteljskog zakona, upozorivši da je time ozbiljno narušeno trenutno stanje zaštite prava djece u Hrvatskoj, te unesena pravna nesigurnost u sustav.

Ustavni sud odlučio je nedavno privremeno obustaviti primjenu Obiteljskog zakona, donesenog 2014. godine, do konačne odluke o njegovoj ustavnosti, a do tada se primjenjuje stari Obiteljski zakon iz 2003. Ustavni sud uzrokovao kaos Milas Klarić ocjenjuje da je takvim rješenjem Ustavni sud nepotrebno, ishitreno i prekoračujući svoje ovlasti uzrokovao pravni kaos na području zaštite djece "s gotovo nesagledivim posljedicama".

Potpunom suspenzijom primjene Obiteljskog zakona, koja pravno nije moguća, Ustavni sud se našao pred pravnom prazninom koju nije bio ovlašten popunjavati određivanjem zakona koji će se primjenjivati, niti svojim rješenjem osnažiti zakon koji u tom trenutku nije bio na snazi, tvrdi Milas Klarić. Stoga ocjenjuje da je rješenje Ustavnog suda "ustavnopravni presedan s ozbiljnim posljedicama".

Milas Klarić također upozorava da je izostalo obrazloženje naredbe o primjeni Obiteljskog zakona iz 2003. Ustavni sud trebao je uzeti u obzir da taj zakon nije usklađen s međunarodnim ugovorima koji obvezuju Hrvatsku, a morao je znati i za odluke Europskog suda za ljudska prava u kojima se Hrvatsku upućuje na nužnost izmjene tog zakona. Vladi je preporučila da postupi u najboljem interesu djece i omogući im prednost u svim akcijama, kako ne bi bila dodatno stigmatizirana, a Hrvatski sabor, njegove zastupnike i Ustavni sud pozvala da u okviru svojih ovlasti zaštite prava djece i osiguraju im nesmetani razvoj.

Skandalozna izjava pravobraniteljice

Na izjavu pravobraniteljice za djecu reagirao je u petak HDZ ocjenivši njezin istup "skandaloznim". Milas Klarić je na neuobičajen i apsolutno nedozvoljen način kritizirala odluku Ustavnog suda nazvavši je skandaloznom, a upravo ta njezina izjava je skandalozna, rekao je novinarima potpredsjednik Hrvatskog sabora Željko Reiner. On smatra da je Milas Klarić, braneći Obiteljski zakon, preuzela ulogu glasnogovornice potpredsjednice Vlade i ministrice socijalne politike i mladih Milanke Opačić.

Optuživši je za sukob interesa, jer je sudjelovala u stvaranju suspendiranog zakona, Reiner je upozorio da je Milas Klarić, nakon što je došla na dužnost pravobraniteljice povukla 83 primjedbe koje je njezina prethodnica Mila Jelavić uputila na Obiteljski zakon. "Odmah po stupanju na dužnost Milas Klarić je povukla sve primjedbe, oduševljeno prihvativši zakon koji je Ustavni sud u cjelosti suspendirao", naglasio je Reiner.

To je logičan nastavak nepoštivanja institucija koje pokazuje vlast, podsjetio je Reiner, jer su na neprimjeren način odluke Ustavnog suda ranije komentirali i premijer Zoran Milanović i pojedini ministri. Kao slijedeće možemo očekivati da i neki referent u nekom ministarstvu počne kritizirati odluke Ustavnog suda, ironizirao je Reiner.