Dnevne novosti

Ministarstvo financija: tražili smo od članica EU prijedloge rješenja problema 'švicarca'

21.01.2015 07:14 ZAGREB, 20. siječnja 2015.(Hina), Ministarstvo financija u utorak navečer je priopćilo kako je njihov predstavnik na sastanku EFC-a (Odbor za gospodarstvo i financije EU) u neformalnim kontaktima zatražio od predstavnika svih članica EU, čiji su građani izloženi valutnom riziku švicarskog franka, prijedloge rješavanja te problematike, a ne samo mađarski model, kako su prenijeli domaći mediji.

"Predstavnik hrvatskog Ministarstva financija je na sastanku EFC-a u neformalnim kontaktima zatražio od predstavnika svih država članica Europske unije, čiji su građani izloženi valutnom riziku švicarskog franka, njihove prijedloge rješavanja te problematike, a ne samo mađarski model", stoji u priopćenju Ministarstva financija.

Ministarstvo je time reagiralo na informacije koje je objavila Nova TV, a koje su prenijeli brojni drugi mediji, da je hrvatska Vlada zatražila od Mađarske prijevode dvaju zakona kojima su oni riješili probleme sa švicarskim frankom. To je za središnji Dnevnik Nove TV u utorak potvrdio zamjenik ministra financija u mađarskoj vladi Andras Tallai, rekavši kako bi prijevodi tih propisa na engleskom jeziku trebali biti poslani do kraja dana. "Malo prije nego što sam došao na ovaj intervju s vama obavijestili su me da je u tijeku prijevod teksta zakona na engleski jezik. Rekli su mi da će ga poslati u Hrvatsku do kraja dana", rekao je Tallai.

Nova TV je objavila i da je u Mađarskoj rastom tečaja švicarskog franka izravno bilo pogođeno 1,2 milijuna ljudi, među kojima i mnogi gospodarstvenici, ali i jedinice lokalne samouprave. Donošenjem posebnih zakona dužnicima je omogućeno da kredite pretvore u forinte po fiksnom tečaju ispod tržišne vrijednosti, zbog čega su tamošnje banke Mađarsku proglasile zemljom koja je nesigurna za bilo kakve vrste investicija. No, upravo zbog tih zakona, nedavni nagli rast tečaja švicarskog franka nije imao utjecaja na korisnike kredita u Mađarskoj.