Dnevne novosti

Miljenić: prevelika očekivanja od osobnog bankrota

22.01.2015 07:27 ZAGREB, 21. siječnja 2015.(Hina), Ministar pravosuđa Orsat Miljenić kazao je u srijedu kako je izrada zakona o osobnom bankrotu pri kraju te kako se prijedlog u saborskoj proceduri može očekivati već u veljači, ali i naglasio kako "postoje nekad prevelika očekivanja od uvođenja tog instituta".

"Nitko ne može računati da će ući u osobni stečaj i imati iPhone. Pitanje je može li imati auto, ako mu ne treba za neke zbilja nužne potrebe nekakvog prijevoza zbog djece itd. Nitko neće moći ostati u velikoj kući ako je dužan drugima, jer ti koji potražuju od njega žive od toga", upozorio je Miljenić u Saboru, odgovarajući u 'aktualcu' na pitanje SDP-ove Ingrid Antičević Marinović kada će se donijeti zakon o osobnom bankrotu i koje će mu biti bitne značajke.

Naglasio je da je, uz pomoć dužniku, osnovna poruka zakona da se dug mora vratiti te napomenuo da će građani u osobnom bankrotu u roku kušnje od dvije do pet godina biti pod jednom vrstom patronata. "To je poruka, ne zbog vjerovnika, nego i zbog svih građana koji uredno, nekad spajajući kraj s krajem, rade sve da svoj dug vrate. Dakle, ovo nije zakon koji će biti nekakav čarobni štapić, koji će sve ljude u ovoj zemlji osloboditi dugova i da krenu od početka i još im nešto stavit u džep, ni blizu", poručio je Miljenić.