Dnevne novosti

Merkel traži nastavak reformi u eurozoni

26.01.2015 07:05 FIRENCA, 23. siječnja 2015.(Hina/Reuters), Vlade u eurozoni ne smiju koristiti program kupnje obveznica Europske središnje banke (ECB) kao opravdanje za usporavanje gospodarskih reformi, izjavila je u petak njemačka kancelarka Angela Merkel. 
ECB je objavio u četvrtak odluku bez presedana u povijesti eurozone, proširivši program kupnje imovine i na državne obveznice u mjesečnom iznosu od 60 milijardi eura unatoč protivljenju njemačke Bundesbanke do kraja rujna 2016., u ukupnoj vrijednosti od preko 1.000 milijardi eura. Govoreći na tiskovnoj konferenciji u Firenci s talijanskim premijerom Matteom Renzijem, Merkel je rekla da neće komentirati potez ECB-a zbog poštivanja njegove neovisnosti. Međutim, istaknula je da samo vladine reforme mogu oživjeti eurozonu. "Nemam dojam da bi odluka ECB-a mogla dovesti do toga da Italija kaže 'više nam ne trebaju reforme'.

Međutim, to se mora odnositi na sve i mi ćemo to pratiti idućih tjedana i mjeseci", rekla je Merkel. "Nijedna središnja banka na svijetu neće moći zamijeniti politiku; politički čelnici moraju živjeti u skladu sa svojim odgovornostima", rekla je. Merkel je imala riječi ohrabrenja za Renzijeve reformske napore u Italiji, čije gospodarstvo nije raslo tri godine, a Renzi je obećao da će ga odluka ECB-a potaknuti da ubrza reforme, a ne da ih uspori. Renzi je rekao da će staviti gospodarske reforme, koje su kritizirane da nisu dovoljno duboke, u "turbo brzinu".