Dnevne novosti

EU i SAD žele pojačati pritisak na Rusiju, Papa zabrinut

26.01.2015 07:28 ZAGREB, 25. siječnja 2015.(Hina)Čelnici Europske unije zaprijetili su u nedjelju Rusiji novim sankcijama zbog jačanja nasilja na istoku Ukrajine, američki predsjednik Barack Obama također je poručio kako želi povećati pritisak na Moskvu, a zabrinutost zbog eskalacije nasilja izrazio je i papa Franjo, prenose svjetske agencije. 

"Popuštanje je ponovno potaknulo agresora na još veće nasilje. Vrijeme je da zaoštrimo svoju politiku na osnovi golih činjenica, a ne iluzija", ocijenio je na Twitteru predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, nakon razgovora s ukrajinskim predsjednikom Petrom Porošenkom o subotnjem raketnom napadu na Mariupolj u kojem je poginulo najmanje 30 civila, a stotinu je ozlijeđeno. Istraga OESS-a pokazala je da je grad napadnut sa separatističkog područja istočno od grada. Napad je izveden višecijevnim bacačima raketa Grad. Latvijsko predsjedništvo EU-a također je upozorilo na mogućnost uvođenja novih sankcija Rusiji i zatražilo izvanredni sastanak ministara vanjskih poslova EU-a.

Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini, koja se zauzima za poboljšanje odnosa s Rusijom, na Twitteru je isto tako upozorila da će "nasilje neizbježno dovesti do novog ozbiljnog pogoršanja odnosa između EU-a i Rusije." Latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkevics bio je još izravniji. "Separatistički napad na Mariupolj prekršio je sporazume iz Minska", objavio je na Twitteru. "Rusija je u potpunosti odgovorna da ih zaustavi, inače slijedi veća izolacija i nove sankcije", prenosi Reuters. Države članice EU-a podijeljene su, međutim, u pogledu sankcija protiv Rusije i pitanje je mogu li postići konsenzus o njihovu jačanju.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je tijekom posjeta Indiji da želi povećati pritisak na Rusiju nakon napada na Mariupolj. "Nastavit ćemo s pristupom koji već provodimo, točnije jačanjem pritiska na Rusiju i razmotrit ću sve dodatne opcije kojima raspolažemo, osim vojnog sukoba", rekao je na konferenciji za novinare u New Delhiju. "Jako smo zabrinuti zbog novih kršenja prekida vatre i agresije separatista s ruskom potporom, ruskom opremom, ruskim financiranjem, ruskom obukom i ruskim postrojbama", dodao je. Obama je kazao da će SAD nastaviti provoditi "gospodarski pritisak" na Rusiju i "diplomatski je izolirati". "Uvijek sam bio jasan u pogledu činjenice da ne bi bilo dobro da se upuštamo u vojni sukob s Rusijom", istaknuo je, prenosi AFP.

Papa Franjo izrazio je također "veliku zabrinutost" zbog pogoršanja situacije u Ukrajini i zatražio "nastavak dijaloga i prekid neprijateljstava." "S velikom zabrinutošću pratim pogoršanje sukoba u istočnoj Ukrajini, koji neprestano uzrokuju mnogobrojne žrtve među civilnim pučanstvom", rekao je Papa nakon okončanja molitve Angelusa.