Dnevne novosti

VLADA: Porezna uprava uključena u oprost duga

30.01.2015 07:20

ZAGREB, 29. siječnja 2015.Hina, Vlada je u četvrtak donijela odluku o uključivanju Porezne uprave u mjere za ublažavanje financijskih poteškoća dijela građana.

Ta odluka slijedi iz ranije Vladine odluke, od 15. siječnja i sporazuma o otpisu dugova najugroženijih građana s bankama, teleoperaterima, javnim poduzećima i gradovima. Ministarstvo financija – Porezna uprava, prema današnjoj odluci, pristupa tom sporazumu o oprostu duga i to do 25 tisuća kuna na dan 30. rujna 2014. godine, pri čemu iznos duga uključuje glavnicu i sve troškove, a ne uključuje kamate na evidentirani iznos duga. U strukturi poreznih dužnika, prema podacima Fine iz prošle godine više od 52 tisuće građana bilo je pod ovrhom zbog duga manjeg od dvije tisuće kuna kojega zbog gubitka posla ili zatvaranja obrta nisu mogli platiti. 

Ministar financija Boris Lalovac uoči sjednice Vlade kazao je da oprost poreznih dugova kreće te da Porezna uprava na tome već radi kako bi se utvrdilo koliko je takvih građana i koliki su im dugovi. "Evo danas na sjednici Vlade krećemo sa socijalno ugroženim građanima do 25 tisuća kuna, znači kategorija A", izjavio je Lalovac odgovarajući na upit novinara. Kako je istaknuo, Porezna Uprava kreće s tim aktivnostima odmah. "Znači, danas je sporazum i provedbene aktivnosti. Porezna uprava već na tom radi, analiziramo da vidimo koji je to broj građana i koliki su to dugovi", rekao je Lalovac.

Uskoro i amandman na Zakon o kreditnim institucijama 

A na upit kad će pripremiti amandman na izmjene Zakona o kreditnim institucijama kojim bi se unijela odredba da će se tečaj švicarskog franka od 6,39 kuna primjenjivati i na kredite obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i obrtnika, ministar Lalovac rekao je da je amandman u pripremi. Naime, premijer Zoran Milanović u srijedu je rekao kako je ministru financija naložio da u izmjene Zakona o kreditnim institucijama, koje su u saborskoj proceduri, unese odredbu po kojoj će se spomenuti tečaj franka primjenjivati i na kredite obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) i obrtnika. "Amandman pripremamo pa ćemo vidjeti hoće li biti telefonska sjednica, ali se nadam da će to biti slijedeći tjedan u Saboru", izajvio je Lalovac. 

Također, ministar Lalovac istaknuo je da će se nakon sjednice Vlade naći s guvernerom Borisom Vujčićem, kako bi počeli pripremati cjelovito rješenje za kreditne dužnike u švicarcima i eurima. "Da, ja se danas nakon sjednice Vlade idem naći s guvernerom, tako da pričekajmo malo da izađemo s konkretnim nekim mjerama. Odnosit će se za sve. Ali hajde da vidimo, čekamo prijedlog guvernera, čuli smo jučer određene prijedloge Udruge Franak i njihovih predstavnika. Za sve sam opcije koje se mogu dogovoriti, ali dogovor moraju postići i banke i HNB", rekao je Lalovac. Napomenuo je i da su svi kooperativni te da je ovo najviše problem banaka. "Ozbiljno su ga shvatili, žele pomoći i mislim da možemo naći zajedničko rješenje", ustvrdio je ministar Lalovac.